Maktsalongens årskrönika 2021
Det har varit ett stort år för Maktsalongen! Vi inledde 2021 med att välkomna en helt ny ledning: ordförande Louise Grabo och generalsekreterare Angela Refuerzo Larsson! Maktsalongens kansli blev fulländat med nya stjärnskottet tillika nätverks- och utbildningsansvariga Emelie Karinsdotter. Tillsammans med projektledare och kommunikationsansvariga Juliet Atto och kommunikatören Hanna Böhm har Maktsalongens nya team påbörjat den nya eran för organisationen.
Och vilken start på den eran! I mars lanserade vi ALLT ÄR DITT – en digital plattform riktad till unga tjejer 16-19 år som är samhällsintresserade och vill ha konkreta verktyg och inspiration för att starta ett eget initiativ. Vi firade lanseringen med en show på Youtube där vi pratade med serietecknaren Olivia Skoglund, grundarna av det kreativa kollektivet Ladieslovehiphop och en av skaparna till ett separatistiskt skejthäng för tjejer och ickebinära personer.
Efter vi välkomnade in Emelie till Maktsalongens kansli, åkte vi till Djurgården i Stockholm en varm vårdag i maj och tog nya supersnygga pressbilder med fotografen Louise Helmfrid! När sommaren kom hade vi en serie på vår Instagram där vi varje dag under juli månad delade tips på inspirerande kultur, förebilder och gärningar där transkvinnor är i centrum! Vi började med skådespelaren och aktivisten Laverne Cox och avslutade med Youtubern och artisten Tone Sekelius. Ni hittar hela serien under hashtagen #lavernetilltone.
Hösten inleddes med lanseringen av vår nya spetsutbildning Makten är vår! Äntligen har ambitiösa unga kvinnor 20-25 år en kvalitativ och utmanande ledarskapsutbildning där de får kunskap, redskap och självförtroende att söka sig till höga ledar- och chefspositioner i framtiden. Utbildningen leds av våra nya stjärnor till programledare: Therese Kodjo och Sara Razi Ullah! Båda omgångarna har haft deras första träffar och de första två klasserna av utbildningen går ut under hösten 2022.
Trots alla nya verksamheter som vi skapar så kommer vårt flaggskepp alltid att vara mentorskapsprogrammet. Den tionde omgången, ledd av Alma Handzar och Sainabou Jeng Daffeh, gick av stapeln i höst och har redan gästats av grymma förebilder som Gudrun Schyman, Alice Bah Kuhnke och Annie Lööf!
Ett av Maktsalongens uppdrag är att skapa diskussioner om viktiga jämställdhetsfrågor. Det har vi tagit till en ny nivå i år med våra digitala livesamtal! Den 8 mars hade vi ett samtal med titeln “100 år av rösträtt – för vem?” tillsammans med Marcela Kovacsova, grundare av och verksamhetsansvarig för romska kvinnoorganisationen Trajosko Drom och Nora Eklöv, journaliststudent och före detta generalsekreterare för Unga rörelsehindrade. Vi belyste hur rösträtten inte blev vunnen för alla kvinnor för 100 år sedan – kampen blev lång för bland annat etniska minoriteter och kvinnor med funktionsnedsättning.
En viktig fråga som vi har jobbat med i många år är stress och hur det är ett hinder för unga kvinnor att ta och behålla makt. Vi vet också vikten av att alltid ha ett intersektionellt perspektiv på alla jämställdhetsfrågor, så vi bjöd in psykologen och experten Hanna Wallensteen för att prata om minoritetsstress.
Något som också är viktigt för Maktsalongen som en jämställdhetsorganisation är att stå upp för alla kvinnor – och med kvinnor menar vi alltid personer som själva identifierar sig som kvinnor. Få har nog missat den återkommande debatten om transkvinnors vara eller icke-vara i kvinnoseparatistiska sammanhang. Vi gick ihop med andra feministiska organisationer och skrev en debattartikel i Dagens ETC om transpersoners självklara plats i den feministiska rörelsen.
Vi hade också ett samtal om konsekvenserna av den så kallade “transdebatten” med Paloma Halén Roman, ordförande för Trans Fest Stockholm och medlem i nätverket Translobbyn, och Ulrika Westerlund, projektledare för utredning från MUCF kring unga hbtqi-personers vardag och tidigare förbundsordförande för RFSL samt styrelseledamot i Transgender Europe. Det ledde till vårt samtal med dåvarande jämställdhetsministern Märta Stenevi om vikten av att den feministiska rörelsen går hand i hand med hbtqi-rörelsen.
Maktsalongen fortsatte sitt arbete med att föreläsa och utbilda även organisationer! Vi föreläste om jämställdhet i SVT och Carina Bergfeldts dokumentär “Det här är ditt land”, vi föreläste även för Livsmedelsarbetareförbundet, TCO Uppsala, Angereds folkhögskola, Visions ledarskapsutbildning, Karlstad studentkår, Uppsala Peace and Development Students’ Association, SACO studentråd och VentureLab by Lunds universitet.
Maktsalongen startades som ett nätverk för unga kvinnor i ledarpositioner som hade fått nog av ojämställdheten inom deras organisationer. Ett av våra mål är att skapa jämställda organisationer genom att föreläsa, hålla i workshops och ta fram metodmaterial. Nu har vi tagit fram det nya materialet Brytpunkten – för ett tryggare civilsamhälle! Med Brytpunkten ger vi verktygen för att tillsammans arbeta proaktivt och förebyggande mot sexuella trakasserier och otrygghet inom organisationer. Vi skrev en debattartikel som lyfter hur viktigt det är att vi alla jobbar gemensamt för ett tryggare engagemang.
Ni märker, det har verkligen varit ett stort år för Maktsalongen – men störst av allt är att vi fyllde 10 år! Vi firade med en stor fest på Nalen i Stockholm med bland annat tal från Maktsalongens grundare Sara Haraldsson och Sofia Brändström, videohälsningar från hedersmedlemmarna Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson och standup med komikern Kirsty Armstrong. Vi presenterade också vår nya hedersmedlem Aysha Jones, vårt jubileumssmycke “Pinky swear”, skapat tillsammans med Feministsmeden och Hadil Mohamed, samt vårt nya stipendium som vi precis lanserat. Läs mer om den här och sök senast 1 februari 2022 eller tipsa vidare!
I år har vi firat 10 år av systerskap, feminism och unga kvinnors ledarskap. Samma år som det högsta glastaket krossades – en kvinna blev äntligen vald som Sveriges statsminister! 100 år efter de första kvinnorna fick rösta släpptes Magdalena Andersson fram som Sveriges 34:e regeringschef. För att hedra detta har #Maktkalendern i år temat historiska kvinnor inom svensk politik. Kalendern öppnades med Lina Axelsson Kihlblom, den första öppna transpersonen i Sveriges riksdag och regering.
Vi blickar tillbaka på 2021 med glädje och tittar fram mot 2022 med en massa pepp! Vi kommer inleda det nya året starkt genom att lansera en kostnadsfri digital utbildning för unga tjejer 16-19 år! Utbildningen kommer ta ett djupdyk i ALLT ÄR DITT:s guider och skapa nätverk för målgruppen så de kan starta deras egna initiativ för ett jämställt samhälle. Ansökan för utbildningen öppnas 10 januari 2022 – håll utkik i våra sociala medier och tipsa alla tjejer du känner!
Vi laddar också upp inför det kommande valåret och gör oss redo att debattera, kommentera och granska det politiska landskapet som vi ser framför oss. Det är viktigare än någonsin att feministiska frågor får det utrymme och den prioritet de förtjänar i dagens Sverige, där vissa krafter vill leda oss tillbaka i utvecklingen för kvinnors rättigheter. Tillsammans samlar vi styrka och hittar inspiration inför ett av demokratins mest avgörande tillfällen och vi längtar efter att få göra det med er!
Så stort tack för det här året, för alla hejarop och peppande kommentarer, allt stöd och all uppmuntran som påminner oss om vikten av det arbete vi gör — tillsammans. Vi ses i 2022!