Nu börjar en ny era för Maktsalongen
Nu i höst firar Maktsalongen tio år. För nästan tio år sedan insåg två unga kvinnor som båda satt med tunga uppdrag inom ideella organisationer att något behövde göras. Något behövde göras för unga kvinnor i ledarpositioner. Något behövde göras för att de skulle sluta gå in i väggen av stress, för att de skulle kunna ställa rimliga krav på sig själva och för att hantera de strukturella problemen som hela tiden motarbetar kvinnor i samhället.
Därför startades Maktsalongen.
Maktsalongen har sedan dess varit en mötesplats för kvinnor inom ungas ideella organisationer och rörelser. Genom bland annat Maktsalongens mentorskapsprogram och Maktmötet har en hel armé av kvinnor skapats som backar varandra. Maktsalongen har blivit en folkbildare som informerar om de utmaningar som finns för unga kvinnor idag och delar med sig av kunskap och praktiska verktyg för att minska stress och press. Organisationen arbetar dessutom med att minska hot och hat på nätet som många gånger drabbar kvinnor inom ideella organisationer och rörelser.
Nu tillträder jag som Maktsalongens tredje ordförande i ledet, efter Linn Svansbo och dessförinnan grundaren Sofia Brändström. Samtidigt får Maktsalongen en ny generalsekreterare i form av Angela Refuerzo Larsson efter Sara Haraldsson som rott skeppet sedan start. Det är en stor utmaning att efterträda dessa skarpa hjärnor – men stora utmaningar innebär stora möjligheter och jag vet att Maktsalongen har ännu mer att ge.
I tider då begreppet feminism fått en backlash; då vissa feminister väljer att exkludera transpersoner i kampen, då pandemin och mer tid i hemmet leder till att fler kvinnor utsätts för våld i nära relationer. Då vi fortfarande efter 100 år av demokrati ännu inte haft en enda kvinna som statsminister. Det är då som en inser att Maktsalongens arbete är viktigare än någonsin.
Maktsalongen kommer fortsätta i minst tio år till för att stärka unga kvinnor och ge dem verktygen och nätverken att nå till de högst ledande positionerna i samhället. Vi kommer stötta ideella organisationer och rörelser i deras jämställdhetsarbete och vi kommer arbeta praktiskt för att ALLA som identifierar sig som kvinnor ska ha samma möjligheter att nå maktpositioner i samhället och skapa förändring.
Med min bakgrund från politiken, civilsamhället och näringslivet hoppas jag tillsammans med styrelse, kansli och hela Maktsalongens systerskap kunna fortsätta ro skutan framåt, den som Sofia Brändström och Sara Haraldsson en gång i tiden sjösatte med framgång. Vi kommer att nå ut till fler om Maktsalongens viktiga verksamhet för en större gemenskap. Vi kommer att fortsätta ifrågasätta de normer och krav som finns på ledare idag. Vi kommer även fortsätta vara en debattör att räkna med i jämställdhetsdebatten – en röst som både makthavare och folket lyssnar till.
För att avsluta denna första krönika i min nya roll som ordförande för Maktsalongen skulle jag vilja citera en feminist som gjort stora avtryck för feminismen i USA men även i hela världen. En ikon som tyvärr gick ur tiden 2020 – Ruth Bader Ginsburg:
”Women belong in all places where decisions are being made. It shouldn’t be that women are the exception.”
Louise Grabo
Ordförande, Maktsalongen