17 februari 2021

Att bädda för en ny generation

Det kan verka som att de som står på barrikaderna och leder rörelser har bägare som rinner över, men ofta så häller de från en tom mugg. Som medgrundare av Black Queers Sweden, Sveriges första (och hittills enda) fristående rörelse och separatistiska grupp för svarta hbtqi-personer, är det något jag känner igen alltför väl.

Jag var bara 22 år gammal när jag på riktigt började engagera mig inom feministiska, antirasistiska och hbtqi-frågor. Jag hamnade snabbt i en ledarskapsroll med mycket ansvar och lite hjälp. Inte ens två år in i min aktivism åkte jag rakt in i väggen och hamnade på akuten med rejäla utmattningssymptom. Blott 23 år gammal var jag redan överarbetad och utbränd.

Jag brukar säga att jag är en aktivist som har gått i pension. Att jag har lämnat den tiden bakom mig, och det har jag. Trots att jag sen ett par år tillbaka har stängt det kapitlet är det något jag alltid kommer att bära med mig. Det jag åstadkom tillsammans med mina svarta queera syskon är inte bara historiskt eller banbrytande, men något som totalt förändrade mitt liv på alla sätt. Även om det ledde till ett trauma, min utbrändhet, så har det också gett mig oändlig kärlek, gemenskap och ett ändamål större än mig själv som jag idag kan förvalta på andra mer hållbara sätt.

En av de sätten är genom Maktsalongen. Som projektledare och kommunikationsansvarig för Maktsalongen kan jag ta tillvara på min erfarenhet och kunskap som ledare för att stötta andra kvinnor i ledarpositioner. För att ge det stöd som jag själv inte fick, de verktyg jag själv inte hade till hands, så att nästa generations unga tjejer som brinner för något och vill skapa förändring kan göra det utan att bränna ut sig själva.

Som bekant så driver Maktsalongen ett mentorskapsprogram för unga kvinnor som är ledare inom ideella organisationer och rörelser. Jag gick själv i mentorskapsprogrammet 2017 och fick för första gången ett verkligt stöd i mitt ledarskap. Nu i år kommer Maktsalongen lansera två nya verksamheter; en spetsutbildning för unga kvinnor 20-25 år med höga ledarambitioner och en digital plattform för unga tjejer 16-19 år som antingen har ett samhällsintresse men inte riktigt vet hur de ska kanalisera det eller som är samhällsengagerade utanför den traditionella organisationsformen.

Den sistnämnda digitala plattformen kommer ut redan i mars! Den står mig väldigt nära hjärtat då jag själv varit engagerad på ett icke-traditionellt sätt och vet att det minst sagt brister i tillgång till redskap och stöd. Med plattformen kommer unga tjejer kunna ta del av guider som berättar om hur en kan engagera sig på olika sätt, få inspiration av grymma unga kvinnor vi har intervjuat som har startat egna samhällsförändrande initiativ och vid ett senare skede kan en också skriva upp sig på en gratis utbildning där en får lära sig ännu mer och nätverka med andra likasinnade tjejer!

Att få jobba med stjärnor till unga kvinnor för att skapa verksamhet för andra unga kvinnor är ett privilegium. Det sluter också min engagemangs-cirkel och gör den hel. Min bägare är nu fylld med vatten som rinner över till nästa generation med förhoppningen att deras muggar aldrig behöver stå tomma.

Juliet Atto
Projektledare och kommunikationsansvarig, Maktsalongen