20 juli 2022

Vinnaren av Maktsalongens uppsatsstipendium 2022

Tidigare i år instiftade vi på Maktsalongen vårt nya stipendium för att belysa unga kvinnors arbete inom akademin – en värld som trots att den på många områden domineras av kvinnor fortfarande premierar män på toppositioner (exempelvis är endast var fjärde professor vid universitetsnivå en kvinna).

Några kanske minns när vi presenterade vinnaren, Gabriella Toftered, på internationella kvinnodagen tidigare i år. I samband med detta annonserade vi även att vi skulle publicera vinnarens uppsats i kortare format på våra egna kanaler. Nu är texten genomarbetad och vi är så stolta att få presentera den för er!

Gabriellas uppsats – ”Glass ceilings and glass cliffs – when are women being placed at the top of the electoral lists in municipal elections in Sweden”, undersöker under vilka förutsättningar partier nominerar kvinnor till förstaplatsen på valsedlarna i kommunalvalen – ett högst aktuellt ämne såhär under ett valår.

Klicka här för att läsa en kortare version av Gabriellas uppsats!

Utöver att vara en grym uppsatsförfattare är Gabriella Toftered även feministisk talesperson för Liberala Ungdomsförbundet, nedan ser du henne med diplomet som hon mottog den åttonde mars 2021.