15 april 2021

Unga tjejer förändrar världen!

Dagens unga är mer samhällsintresserade och engagerade än någonsin. Det är en generation som ser och förstår samhällets maktstrukturer och vill göra något för att förändra och påverka. Maktsalongen vet att engagemang i tidig ålder bygger ett ovärderligt självförtroende som finns kvar längre fram i livet. Det är varken intresse eller kompetens som brister hos unga tjejer, utan konkreta verktyg för hur det intresset kan kanaliseras samt vetskapen om exakt vad en kan göra för att bidra till samhället.

Siffror från MUCF visar att engagemang inom ungdomsförbund och politiska partier har minskat. Engagemang utanför det klassiska civilsamhället, eller ideell organisering, har dock de senaste åren ökat markant. Speciellt för unga som tillhör olika minoritetsgrupper eller lever i socioekonomiskt utsatta områden. Gräsrots- och folkrörelser som #BlackLivesMatter, Fridays for Future och #metoo (som alla har startats av kvinnor) har mobiliserat människor världen över och flertalet initiativ startas i förorter och på glesbygden för att på både lokal och nationell nivå skapa en positiv samhällsutveckling.

En idé som kommer till i någons sovrum kan bli nästa stora samhällsförändrande initiativ.

Då de traditionella sätten, som föreningsarbete, inte passar alla och ofta har en hög tröskel för att ta sig in är det viktigt att veta att det finns fler alternativ. Därför skapades den digitala plattformen ALLT ÄR DITT – för att visa på de många sätten en kan förändra på. Med plattformen, som består av hemsidan alltarditt.nu och Instagramkontot @alltarditt, får en konkreta verktyg och inspiration till hur en kan kanalisera sina intressen. Med guider som ger tips, intervjuer med förebilder, och snart en kostnadsfri digital utbildning, har dagens unga tjej allt hon behöver för att skapa förändring på det sätt som bäst passar henne!

En idé som kommer till i någons sovrum kan bli nästa stora samhällsförändrande initiativ. Det visar de intervjuer som Maktsalongen gjorde under hösten 2020 med unga kvinnor som själva har startat något eget. På hemsidan går det att läsa om kvinnor som har skapat nya plattformar, företag, kollektiv och poddar. Som genom sina intressen för allt från musik och serietecknande till politik, skejt och psykisk hälsa, har banat vägen för innovativa engagemangsformer som passar samtiden. Som ett komplement så förklarar guiderna på ett enkelt sätt de steg en behöver ta för att bland annat skapa ett nätverk, hitta finansiering eller arrangera events.

För att samhället ska bli mer jämställt behöver det ske förändring på många sätt och från flera håll. Engagemang kan se olika ut och behöver inte förhålla sig till en förutbestämd mall eller bana. Med ALLT ÄR DITT inspirerar Maktsalongen nästa generations unga tjejer att engagera sig och skapa egna initiativ på deras villkor, stora som små!