Vi föreläser i hela Sverige
– och digitalt!
Vi är vana föreläsare, processledare och workshopledare både på svenska och engelska. Vi kan hålla föreläsningar både på plats hos er och digitalt. Mejla info@maktsalongen.se för att boka oss!
Föreläsningar
Vi är experter på jämställdhet och jämställdhetsrelaterade frågor som stress, sexuella trakasserier och härskartekniker. Här nedan hittar du mer information om de föreläsningar som vi oftast håller, men såklart kan vi också skräddarsy en föreläsning för er. Klicka på respektive pil för att läsa mer!
Jämställdhet
Så skapar ni en jämställd organisation eller företag.
Ett lyckat jämställdhetsarbete kräver kunskap, diskussioner, metoder och verktyg! Att arbeta med jämställdhet är som vilket förändringsarbete som helst och för att kunna lyckas behöver ni en gemensam grund att stå på.
Under en föreläsning går vi igenom:
- begrepp som jämställdhet, jämlikhet, feminism, makt, normer, intersektionalitet m.m.
- hur jämställdhet och framförallt ojämställdhet ser ut i Sverige idag
- goda exempel och vanliga fallgropar att lära sig av
- vilka metoder det finns för att kunna påbörja eller komma vidare i ert jämställdhetsarbete
Om ni vill gå ännu mer in på djupet kan vi fokusera ytterligare på vissa områden. Ämnen som vi kan lyfta in är:
- jämställda möten (här finns boken vi skrivit på uppdrag av TCO om jämställda möten)
- jämställd kommunikation
- jämställt ledarskap
- härskar- och främjartekniker
Det går även att i samband med föreläsningen ha en workshop, då ni får möjlighet att faktiskt sätta igång med jämställdhetsarbetet på plats. Då använder vi det MethodKit för jämställdhet som vi utvecklat för att ta er vidare i arbetet.
Vi erbjuder föreläsningar som är allt från 45 minuter till en heldag. Vill du ha mer information eller boka en föreläsning? Maila då oss på info@maktsalongen.se!
Stress
Vi hjälper er att stå upp mot stressen.
Stress är ett enormt problem – det leder till sjukskrivningar, att folk säger upp sig eller hoppar av sina uppdrag. Stress kan drabba alla, Men stress hos unga kvinnor är alldeles för vanligt. Därför jobbar Maktsalongen med frågor som rör stress och har genom åren blivit experter på frågan. Vi har skrivit boken Stress och motståndskraft som handlar om hur individer och organisationer kan arbeta för att förebygga, förhindra och hantera stress. Vi har skapat sms-skolan Lite mycket nu som hjälper individer att hantera och förebygga stress genom enkla övningar.
I vår föreläsning om stress fokuserar vi på:
- vad är stress och hur påverkar stress oss när vi utsätts för den under en längre tid
- hur stress skapas genom sex problemområden – gränslösa uppdrag, stressnormer, bortglömd psykisk hälsa, ensamt på toppen, brist på prioriteringar och att för få gör för mycket – och vad det finns för lösningar på dessa problem
- metoder för att skapa hållbara organisationer och ett hållbart engagemang
Det går även att i samband med föreläsningen ha en workshop. Under workshopen är det möjligt att ha flera olika inriktningar, exempelvis:
- kartlägga, analysera och planera ett arbete för att öka hållbarheten och minska stressen i er organisation/företag
- ge alla deltagare möjlighet att arbeta med övningar som syftar till själva förstå vad som gör dem stressade samt hur de kan undvika stress genom att arbeta upp sin inre motståndskraft.
Vi erbjuder föreläsningar som är allt från 45 minuter till en heldag. Vill du ha mer information eller boka en föreläsning? Maila då oss på info@maktsalongen.se!
Diskriminering och sexuella trakasserier
Lär er vad det är och hur ni undviker samt hanterar och förebygger det.
Diskriminering och sexuella trakasserier är tyvärr alldeles för stort problem; 38% av alla kvinnor över 18 år uppger att de blivit sexuellt trakasserade och det är framförallt vanligt att unga kvinnor utsätts. Varje år anmäls ungefär 2500 fall av diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen, men mörkertalet är stort.
Att arbeta förebyggande mot diskriminering och sexuella trakasserier är nödvändigt för alla organisationer, men det kan vara svårt att veta vart man ska börja och hur man kommer vidare. För att hjälpa organisationer och företag med detta arbete har Maktsalongen en föreläsning om just detta. I föreläsningen går vi bland annat igenom:
- vad diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp är
- vad lagen säger om diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp
- hur ni tar fram strategier och policies för att undvika och hantera diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp
- vad ni ska göra om sexuella trakasserier, övergrepp eller diskriminering sker
- vi delar med oss av saker vi tycker att alla måste göra för att arbeta förebyggande mot diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp
Ett område som kan vara intressant att diskutera tillsammans med diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp är härskartekniker. I en organisationskultur där härskartekniker tillåts frodas förutsättningarna för att även sexuella trakasserier och övergrepp ska kunna finnas. Därför går denna föreläsning att kombinera med en föreläsning om härskartekniker. I den föreläsningen går vi bland annat igenom:
- vad en är härskarteknik och vilka härskartekniker finns det
- hur ni kan arbeta för att bemöta och förebygga härskartekniker
Dessa föreläsningar går att kombinera eller hållas var för sig.
Vi erbjuder föreläsningar som är allt från 45 minuter till en heldag. Vill du ha mer information eller boka en föreläsning? Maila då oss på info@maktsalongen.se!
Härskartekniker
Skapa en arbetskultur utan härskartekniker.
Härskartekniker är tyvärr alldeles för vanligt i många organisationer och oavsett om de sker medvetet eller omedvetet är de ett hinder för demokratin eftersom de ger olika människor olika förutsättningar att ta del av beslutsprocessen. Så länge det finns härskartekniker i en organisation kan det inte finnas jämställdhet eller jämlikhet.
Att jobba förebyggande mot härskartekniker är nödvändigt för alla organisationer. I organisationer där härskartekniker förekommer behöver det också finnas kunskap om de strategier som kan användas mot härskartekniker. Ett bra sätt att påbörja ett arbete mot härskartekniker i organisationen är att öka kunskapen om frågorna. Därför erbjuder Maktsalongen en föreläsning på ämnet.
I föreläsningen går vi bland annat igenom:
- de sju härskarteknikerna och hur man känner igen dem
- de sju motstrategierna som används för att hantera situationer där härskartekniker används
- de fem främjartekniker som kan användas för att jobba proaktivt för att skapa en organisation fri från härskartekniker
Om ni vill gå ännu mer in på djupet kan vi fokusera ytterligare på vissa områden. Ämnen som vi kan lyfta in är:
- jämställdhetsarbetet i organisationen
- diskriminering och sexuella trakasserier
- jämställda möten (här finns boken vi skrivit på uppdrag av TCO om jämställda möten)
Dessa föreläsningar går att kombinera eller hållas var för sig.
Vi erbjuder föreläsningar som är allt från 45 minuter till en heldag. Vill du ha mer information eller boka en föreläsning? Maila då oss på info@maktsalongen.se!
Sagt om våra föreläsningar
Våra föreläsare
Emelie Karinsdotter
Emelie är nätverks- och utbildningsansvarig på Maktsalongen. Hon är också jämlikhetsexpert, processledare, genusvetare och föreläsare med spetskompetens i hbtq-frågor, normkritiskt förändringsarbete och jämställdhet.
Hon har en bred och mångårig erfarenhet av att utbilda, utveckla samt leda arbetsplatser och individer framåt utifrån ett intersektionellt perspektiv inom privat, offentlig och ideell sektor.
Emelie har tidigare jobbat som verksamhetsledare för Feministiskt initiativ i Stockholm, projektledare och utbildningsutvecklare på RFSL samt jämlikhetskonsult och föreläsare för Make Equal.
Angela Refuerzo Larsson
Angela är generalsekreterare för Maktsalongen. Hennes hjärtefrågor är ideella organisationer och rörelser, kvinnors ledarskap, arbetsmiljö och intersektionalitet.
Angela har en lång bakgrund inom ledande positioner i olika typer av organisationer, inom såväl stiftelser som civilsamhället.
Hon har länge arbetat med normkritiska tillvägagångssätt och är expert inom frågor kring jämställdhet, ungas organisering och styrelsearbete.
Tidigare har hon bland annat arbetat som generalsekreterare för SöderS – Södertörns högskolas studentkår, VD för SöderS pub, vice ordförande för Svenska organisationen mot statslöshet, suttit i ett tiotal olika styrelser, samt arbetat som HR-konsult och kommunikatör.
Processtöd
Vill ni göra en mer djupgående och långsiktig satsning på jämställdhetsarbetet? Det kan vi också hjälpa till med! Vi tar tillsammans fram en plan med föreläsningar och workshops som tar er organisation eller företag från ord till handling. Detta har vi gjort med bland andra Skolverket, SSU och TCO. Läs mer här om hur arbetet kan se ut och mejla oss på info@maktsalongen.se så vi kan prata om vad ni behöver!
Vi reser gärna till er för att föreläsa, leda processer eller hålla i workshops. Om resande krävs tillkommer rese- och eventuella boendekostnader.
Har du frågor om våra föreläsningar eller vill du skicka en intresseanmälan? Fyll då i kontaktformuläret nedan eller mejla oss direkt till info@maktsalongen.se
”*” anger obligatoriska fält