Varför feministiskt festande?

Maktsalongen föddes som en idé vid ett matbord i min studentlägenhet 5 november 2011. Maktsalongen har därför en supertydlig födelsedag. När Maktsalongen fyllde 3 år, 2014, bestämde vi för att fira det. Det blev en mingelkväll för tidigare adepter och mentorer och friends and family runt Maktsalongen. 2016, när vi fyllde 5 år, då slog vi på stort. Det blev en helkväll på Marie Laveau med scenprogram fyllt av feministiska diskussioner, spaningar, poesi och sen dans hela natten. Där och då föddes Maktfesten. Vi fick mersmak och sen dess har vi haft Maktfest en-två gånger per år och på lördag är det äntligen dags igen. Sen blir det ytterligare en i samband med vår 8-årsdag, nämligen den 23 november.

Men varför har vi egentligen fester? Vad är syftet med att, som feministisk organisation, arrangera fester? Vad har det med kampen att göra?

För mig är Maktfesten något magiskt just eftersom det är en blandning av allvar och fest. Det är en kväll då vi kan ha allvarliga samtal, så som vem som inkluderas och exkluderas i dagens feminism, om hur stress sätter käppar i hjulet för att kvinnor ska kunna bli och vara ledare, hur hoten och hatet gör att kvinnor tvingas backa från offentligheten eller ha en politisk debatt inför ett val om de olika partiernas jämställdhetspolitik. Samtidigt som allt detta är det också en kväll då vi kan ha kul. Lyssna på stand up, se ett magiskt performance och dansa hela natten, omgiven av människor som också tycker att det borde vara självklart att alla människor ska ha samma rättigheter. En kan ta med sig hem en ny insikt, en bild från fotoautomaten med sina kompisar och en heliumballong.

Jag tror att kamp och förändring måste få vara kul ibland. Jag tror att det är en nödvändighet för att vi ska orka kämpa. Det kan inte bara handla om allt det jobbiga och den långa vägen som vi har kvar till att nå ett jämställt samhälle. Ibland måste en också få skriksjunga till Sabina Ddumba för att orka, för att vilja kämpa vidare. Vi måste få ett feministiskt ljus i det som ibland känns som ett bakåtsträvande mörker.

Så därför arrangerar vi Maktfester. I höst kommer vi tillbaka till magiska Södra teatern på lördag den 21 september och också sen i november, den 23 november. Jag hoppas att vi ses på dansgolvet!

Här finns all info om lördagens event!