Vad är makt?

Makt är ett stort begrepp som kan betyda många olika saker. Det kan vara makten att kontrollera någon annan, makten över sitt eget liv eller makten att påverka omvärlden och förändra samhället. Alla människor befinner sig i någon slags maktposition. Om du är vit, man, cisperson, heteroperson, har goda socioekonomiska förutsättningar, har en normativ funktionsvariation, och så vidare, så har du någon form av makt. Makt är alltså ett relationsbegrepp; den som är förtryckt i ett sammanhang kan ha makt i ett annat.

Makt kan vara bra, viktigt, dåligt eller farligt beroende på hur den utövas och av vem. Det är bra och viktigt att ha makten över sitt eget liv. Makt är dåligt och farligt när den används för att förtrycka eller inte är jämnt fördelad. I vårt samhälle idag är den tyvärr inte det. Det syns i hur makt förbrukas och representeras.

Leader-small-1024x727

Så här ser makt ofta ut på bild.

Vi är så vana vid att se avslappnade, äldre vita män i kostym att många av oss direkt ser ungefär den här bilden framför oss när vi hör ordet makt. Många har svårt att identifiera sig med honom och känna att de själva kan ha makt om de inte tillhör gruppen vita män. Detta är ett stort problem.

Maktkalender

Idén om vad makt är och vem som får ha makt måste breddas. För att samhället ska bli mer jämställt behöver makt fördelas rättvist. Det behövs fler olika sorters maktförebilder och normer kring hur makt ser ut och vem som kan ha makt måste utmanas för ett jämställt och jämlikt samhälle.

Imorgon drar vi därför igång Maktkalendern på vår Facebook, Instagram och Twitter. I Maktkalendern vill vi undersöka makt tillsammans med er och 24 mäktiga kvinnor. Var själv med och diskutera vad makt är och vad det är som krävs för att skapa ett samhälle där det inte är svårt att hitta en mäktig förebild att identifiera sig med.

Diskussionen sker under #Maktkalendern!

Detta inlägg uppdaterades 7 maj 2021.