Tredje veckan med #Maktkalendern

V3

Tredje veckan med #Maktkalendern, alltså vilken mäktig vecka det har varit!

Först ut var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som fick tänka kring vad det innebär att utmana maktstrukturer. Hon berättade att för att ständigt påminna sig själv om alla de maktstrukturer som finns där hon jobbar har hon en lapp där det står ”I’m not here to please”. Alltså, vilket motto *hela Maktsalongens kontor vill typ tatuera in detta på armen*. Näst ut var en annan mäktig minister, nämligen socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som fick svara på hur vi ska få fler kvinnor att se sig själva som mäktiga. Hennes svar var kort och briljant: ”Till att börja med så måste vi sluta hata de kvinnor som gör det.” Baam! Sen var det dags för konstnären och coolaste Instagram-dansaren Stina Wolter som fick berätta hur en kan göra för att dela med sig av sin makt. För henne handlar makt om att ha verktyg för att förändra sitt liv och att dela med sig av makt kan handla om att ge dessa verktyg till personer som saknar dem. Det gäller båda att agera och våga vara obekväm, men handlar lika mycket om att vissa rum vara passiv och lyssna. Helt enkelt ”visa att man själv är redo för förändring”. Superklokt tycker vi!

V32Sedan var det dags för komikern och skådespelerskan Bianca Kronlöf att berätta hur hon utmanar maktstrukturer vilket hon gjorde i en peppig video. Att jobba med folk som peppar, stöttar och får en att känna sig stark eftersom ”patriarkatet och all jävla skit finns överallt ändå så det ska man fan inte ha när man jobbar”. Bianca tycker också en en ska jobba med personer som har andra livserfarenheter än en själv för att bredda sina perspektiv. Alltså, så smart! Därefter var det dags för Julia Frej, programledare och musiker, att svara på frågan ifall hon är mäktig. Julia menar att hon i många olika situationer har makt, till exempel för att hon är vit och norm, men också när hon som vuxen jobbar mycket med barn har hon också en viss makt över de barnen. ”Där är det viktigt att jag för saker som kanske inte främst är synliga för mig.” Hon tycker också att det är mäktigt att kunna beröra människor med sin musik och att det är mäktigt att bara leva, även om det är hårt ibland. Coolt tycker vi! Näst ut var en av Sveriges coolaste VD:ar, nämligen Amanda Lundeteg som är VD för stiftelsen AllBright som fick berätta hur hon använder sin makt. Hon använder sin makt för att granska och ifrågasätter andra människor med makt. ”Framförallt på ledande positioner i näringslivet där många har klamrat sig fast vid makten alldeles för länge.” Sjukt viktigt!

V33Näst ut var dramatikern, regissören och författaren Suzanne Osten som fick berätta hur bilden av makt kan förändras. Suzanne uppmanade oss att våga säga ja till makt, att öva din röst för att våga tala. Suzanne avslutar med de vackra orden ”igår sa jag kvinnor gråt inte, kämpa och vi bildade grupp 8, idag säger jag gråt och kämpa och finn de som har humor och lust till livet.” Efter Suzanne var det dags för Agnes-Lo Åkerlind att svara på vad som får henne att känna sig mäktig. Agnes-Lo gav det korta och coola svaret ”jag känner mig mäktig när andra tjejer säger att dom tycker om det jag gör eller blir inspirerade av mig.” Sist ut, i lucka 23, väntade ingen mindre än Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och Maktsalongens hedersmedlem, som fick reflektera kring hur unga kvinnor kan få mer makt. Hennes tips kan sammanfattas till ett ord: systerskap! Mona uppmuntrar oss att nätverka, att stötta varandra, tipsa om varandra, tala väl om varandra (även över partigränser och andra gränser som kan skilja oss åt) och tänka att ”en kvinnas framgång är alla kvinnors framgång”! Världens klokaste Mona!

Under dessa 23 dagar har vi fått lyssna till 23 sjukt coola kvinnor prata, berätta och reflektera kring makt. Imorgon, den 24 december, väntar en särskild överraskning, så även om det är en dag då vissa är upptagna med annat så lovar vi att ni inte vill missa det!