Tre år av systerskap, magi och kärlek

Sara+Sofia från sidan

Vi har tidigare skrivit om hur det började. En berättelse om en kall novemberkväll då vi drack te och dagarna efter då vi ringde alla de coolaste vi kände och frågade om de ville vara mentorer i vårt nya mentorskapsprogram. Idag har det gått exakt tre år sedan den där middagen hemma hos Sara och det är nästan omöjligt att föreställa sig allt vi har fått vara med om. Alla människor vi fått möta och lära känna. Alla som stöttat och hejat på. Alla som har ifrågasatt och gjort oss bättre. Maktsalongen har gått från att vara ett pilotprojekt i form av ett mentorskapsprogram till att vara en organisation som arbetar med jämställdhet. En organisation som är så pass etablerad att jämställdhetsministern hör av sig och ber om ett möte för att få höra mer om vår verksamhet.

När en tittar bakåt är det lätt att få saker att låta som en framgångssaga, som att allt vart lätt och som att allt bara föll på plats från dag ett. Men verkligheten är sällan så. Att starta något från noll har många fördelar, men det betyder också att en behöver göra allt själv, även de saker som vi inte kan. Vi har gjort misstag som har gjort ont. Vi har ibland vart ledsna och arga på varandra och på andra runtomkring oss. Vi har suttit inne soliga dagar, tidiga morgnar och sena kvällar, tillsammans eller framför våra datorer och planerat, arbetat, skrivit och strukturerat.

Men när vi vill kasta datorn i väggen för att vi inte fattar hur en gör för att få årsredovisningen att gå ihop eller när vi ännu en gång måste prata om att vi måste bli bättre på att använda vårt projektplaneringsverktyg för att viktiga saker inte ska falla mellan stolarna, hur jobbiga de stunderna än kan vara är det alltid värt det tusen gånger om. Det är för att ibland får vi bevittna magi. Magin den allra första träffen med Maktsalongens nätverk när vi insåg att alla människor som satt i det där rummet på Kungsholmen en lördag gjorde det för att vi hade fått en idé över en kopp te. Magin när den som har det tungt i sin organisation vågar bryta ihop på andra träffen med nätverket. Och att personen möts av en mur av människor som kramar, stöttar, klappar och kommer med råd så att hon orkar resa sig igen. Magin när någon kliver längre utanför sin comfort zone än vad vi någonsin hade kunnat drömma om. Magin när en organisation i Akademien hittar jämställdhetsproblem i sin organisation, blir förbannade och ger sig fan på att ändra det. Systerskapet som bildas mellan kvinnorna i Maktsalongens nätverk, trots att det finns så mycket som skiljer dem åt. Band som går över politisk färg och organisation, ålder och personlighet.

Med risk för att låta högtravande går det inte annat än att känna en enorm ödmjukhet och tacksamhet för att vi får vara en del av detta. Ett av våra stora mål med Maktsalongen var att det skulle bli till något som var större än oss och att vi har nått det målet på bara tre år är något av det coolaste som vi har fått uppleva i våra liv. Nu är vi många som tillsammans skapar Maktsalongen och förutom alla adepter och mentorer som varit med i Maktsalongens mentorskapsprogram och alla deltagare i Akademien vill vi säga ett särskilt tack till vår fantastiska styrelse som består av Moa Wallgård, Jenny Jonstoij, Camilla Georgsson och Lotta Wiklund Hedin. Tack för att ni vågade kliva in i vår lilla bubbla och göra den till er! Nya utmaningar väntar och snart kommer vi bli ännu fler som driver Maktsalongen, men mer om det vid ett senare tillfälle.

Om en vecka ska vi fira ordentligt. Då firar vi genom att starta upp en alumniverksamhet för alla som varit adepter eller mentorer i Maktsalongens nätverk och genom att ha en stor fest. Kom gärna och fira med oss, inbjudan hittar ni här och här kan ni anmäla er. Alla är välkomna!

Tack för allt systerskap, all magi och all kärlek!

Sara & Sofia