Systerskapet som är större än partifärg

Skärmklipp 2015-09-17 10.48.05

Politik spelar roll. Politik förändrar liv. Politik är en extremt viktig del av alla människors liv, antingen direkt genom ett eget engagemang eller indirekt, för vi alla påverkas av politik. Och vi tycker olika.

Feminism är en politisk ideologi och en social rörelse som skapat och skapar förändring i människors liv. Grunden i feminism är att män och kvinnor inte har samma förutsättningar och möjligheter, att det inte beror på enskilda individer och att det borde ändras. Eller som Chimamanda Ngozi Adichie säger i detta TedTalk som också samplats av Beyoncé i den låter Flawless så är en feminist en person som tror på den sociala, politiska och ekonomiska jämställdheten mellan könen. Och i feminismen som politisk ideologi finns det många idéer om hur vi ska kunna nå dit. Inom feminismen finns det höger och vänster. Ett tydligt exempel på höger- och vänster-sidan inom feminismen är denna debatt mellan Gudrun Schyman, talesperson för F!, och Maria Arnholm, dåvarande jämställdhetsminister (Fp) inför förra valet om hur vi ska kunna komma till rätta med löneskillnader mellan män och kvinnor. Denna debatt är ett supertydligt exempel på att feminism kan vara både höger och vänster, men fortfarande så är det lika mycket feminism.

Bland de unga engagerade kvinnor som är med i Maktsalongens nätverk är politik superviktigt. Många är engagerade i något av de partipolitiska ungdomsförbunden, andra är engagerade i organisationer som driver politiska sakfrågor. Om vi i Maktsalongen skulle börja diskutera politiska sakfrågor skulle vi sällan hålla med varandra. Men det gör vi inte. Inte för att vi är rädda för att inte hålla med varandra, utanför att i Maktsalongen är det inte det som är viktigt. I Maktsalongen är det systerskapet som är det viktiga. Det spelar ingen roll om en kommer från MUF, SSU eller en organisation som jobbar med skolfrågor. I Maktsalongen pratar vi om utmaningar som vi alla möter i våra ledaruppdrag och då spelar faktiskt partifärg aldrig någon roll. Maktsalongen är varken höger eller vänster. Vi är för systerskapet. Alla som vi bjuder in till att prata för Maktsalongens nätverk är där för att de är och vill vara en del av detta systerskap, oavsett vart de kommer ifrån. Det gör att vi har gästats av Anna Kinberg Batra, Alice Bah Kunhke, Maria Arnholm, Mona Sahlin, Birgitta Ohlsson och Rosanna Dinamarca för att nämna några. Alla starka feminister, även om de inte alltid (eller snarare sällan) håller med varandra i sakfrågor. Systerskapet går över partigränserna. Eller som Mona Sahlin sa, när hon gästade Maktsalongens allra första nätverksträff: ”En kvinnas vinst är alla kvinnors vinst.”

Så, i Maktsalongens nätverk samlas moderater och sossar, centerpartister och vänsterpartister, miljöpartister och folkpartister, som har valt att engagera sig i dessa partipolitiska ungdomsförbund. Det finns också scouter, nykterister, elevrådare, musikanter, miljöaktivister, barnrättskämpar, hbtq-aktivister och många fler. Och när vi möts är det aldrig det som spelar någon roll. Det som enar oss är vårt engagemang, vårt ledarskap och vårt behov av nätverk. Och det är just därför som Maktsalongens nätverk präglas av systerskap. För att en kvinnas vinst alltid är alla kvinnors vinst.