Sara, Sofia och systerskapet

Den 5 november 2011 föddes idén till Maktsalongen. Det betyder att Maktsalongen i år fyller fem år! Det kommer firas med en stor fest den 2 december på Club Leveau: #MAKTFESTEN! Men redan nu vill vi såklart få veta mer om Maktsalongen och vad som har hänt de här fem åren. Därför pratade jag med Maktsalongens grundare, Sara Haraldsson och Sofia Brändström.

– Vad var det egentligen som hände för fem år sen idag?
– Vi har ju känt varandra länge och har båda engagerat oss i civilsamhället på olika sätt. Vi har gjort allt ifrån elevråd till Amnesty till LSU till Röda korsets ungdomsförbund. Vi har ägnat lite för många vinkvällar till att prata om den ojämställdhet som ofta drabbar unga kvinnor som vill ta plats och få ledarpositioner i sina organisationer, att det ofta är så mycket lättare för killar att både få makt och sedan behålla den, säger Sofia.
– Därför bestämde vi oss för att inte bara prata om det som var skit utan göra något åt det. Nätverk och att ha andra som backar och lyfter upp en och säger KÖR, som pushar en och får en att våga och backar en när det blåser. Så idén om ett mentorskap för unga kvinnor i civilsamhället föddes och några månader efter den kvällen var vi igång med första årskullen i vårt mentorprogram! berättar Sara.

– Hur har Maktsalongen förändrats sen dess?
– D​et har hänt så mycket på de här fem åren! Vi har dragit igång verksamhet i fem städer i hela Sverige för att ledare på lokal nivå ska kunna träffas och utveckla varandra. Vi har breddat vår verksamhet och jobbar idag väldigt mycket med att både förändra normer och påverka debatten kring jämställdhet och bilden av makt, en stor del av vår verksamhet handlar om att göra det enklare för organisationer att jobba jämställt och ta sitt ansvar, säger Sara.
– Det är viktigt att det inte landar på några enskilda eldsjälar att lösa jämställdheten, hela organisationen måste ta ansvar. Idag ordnar vi utbildningar och reser runt i Sverige och träffar organisationer, skolor och företag för att lära ut verktyg för praktiskt arbete. Vi har skrivit en bok om stress och utbrändhet, eftersom det är ett stort jämställdhetsproblem. Vi har släppt rapporter, gjort filmer och släppt ett MethodKit. För några veckor sedan lanserade vi ”Inga Ursäkter” som är en sajt som slår hål på alla myter kring jämställdhet. Ett projekt vi är väldigt stolta över! Kolla själv på ingaursäkter.se, berättar Sofia.

fo%cc%88rela%cc%88sn

– Vad är sig likt?
– Mentorprogrammet är fortfarande bread and butter i vår organisation, nätverk och mentorskap för kvinnor på ledarpositioner är vår kärna och det vill vi fortsätt hålla fast vid och expandera! säger Sofia.

– Vilken är den största vändpunkten i Maktsalongens liv?
Oj. Måste nog säga när vi fick vår första miljon! Då kunde vi börja skala upp vår verksamhet och kunde för första gången ha personal. Det var stor skillnad när Sara helt plötsligt kunde jobba heltid med vår bäbis efter två år av slit på varenda kväll och helg, säger Sara.

– Hur många personer har egentligen inkluderats i Maktsalongen?
– Alltså det är jättemånga! Sen vi startade har cirka 170 personer varit med i vårt m​entor​skaps​program och ​nu även väldigt många som är en del av våra lokala nätverk. Vi har utbildat så sjukt många att vi har tappat räkningen, säger Sofia.
– Det är otroligt många som ska cred för att Maktsalongen finns. Alla våra fantastiska mentorer och utbildare, alla genier som suttit och sitter i Maktsalongens styrelse, Helena Carlsson och Yasmin Hussein som med bravur lede​r vårt mentor​skapsp​rogram, Olivia Gyllenhammar som var med och skrev Stress och Motståndskraft, Ulrika Sedell och Klara Adolphsson som varit ovärderliga bollplank och dörröppnare, Ledarna och TCO för fantastiska samarbeten, Ola ​Möller ​på MethodKit, Martin ​Löfqvist ​och Andreas Jonsson ​som gjort vår fina webb, Feministiska kommunikationsbyrån som gjort film och illustrationer, Bim Eriksson som gjort illustrationer och vår fina tygpåse, Hanna Pettersson och Sandra Hindskog ​på Tjejer kodar som kodat vår nya sida ingaursäkter.se, ​Oskar ​Henriksson ​på Habitud, Charlotta Holgersson som så generös connectat Maktsalongen med forskarvärlden och självklart vårt kansli med Molly Brundin, Zippora Sznajderman och tidigare Golnar Bahar​, säger Sara.
– Det finns ännu fler som förtjänar massa cred, men utan dessa skulle Maktsalongen absolut inte vara det som vi är idag, fyller Sofia i. 

– Vad är ni stoltast över med Maktsalongen?
– Det som betytt mest är att höra att Maktsalongen spelat roll för någon. Att det bidragit till att någon bestämt sig för att våga kandidera och vunnit. Att det stärkt människor i deras ledarroller eller att någon vågat säga upp sig och följa sin dröm. Dom berättelserna betyder allt! säger Sara.

– Hur/vad är Maktsalongen på sin 50-årsdag?
– Om 50 år… då kanske vi har en statsminister som gått Maktsalongen? Ser iallafall framför mig ett stort, stort nätverk av kvinnor som äger politiken, civilsamhället och näringslivet och som öppnar dörrar för varandra och bidrar till att skapa mer jämställdhet och rättvisa, säger Sofia.
– Förhoppningsvis har vi kommit så långt att det straffar sig riktigt riktigt hårt för de som inte tycker jämställdhet är en viktigt issue att jobba med, säger Sara.

fema%cc%8ar

– En sista fråga: Vad kommer hända på 5-årsfesten den 2 december?
– Det kommer hända massa spännande saker! Det kommer bli intressanta samtal om feminismens utveckling den senaste 50 åren, det kommer bli högläsning och samtal om systerskap, det kommer bli dansuppvisning och brandtal. Allt det kommer hända mellan 17 och 22, säger Sofia.
– Sedan blir det dans hela natten och då får en ta med sig alla sina vänner till årets feministiska fest! säger Sara.

Så – KOM PÅ MAKTFESTEN DEN ANDRA DECEMBER! Här kan du läsa mer om 5-årsfesten och anmäla dig!