Rossana Dinamarca

08-01-2018

 

En överväldigande majoritet av alla som någonsin suttit i riksdagen är män. Trots att det är 97 år sedan de första fem kvinnorna valdes in i riksdagen har vi aldrig haft en numerärt jämställd riksdag. Vi ville veta mer om hur det egentligen är att vara kvinna i politiken. Under sommaren har vi därför i vår podcastserie träffat fyra kvinnor som tillsammans har suttit i riksdagen i 57 år och fått höra om deras upplevelser, kamp och värderingar. Hittills har vi pratat med Birgitta Ohlsson [länk till avsnitt], Veronica Palm [länk till avsnitt] och Catharina Elmsäter-Svärd [länk till avsnitt] och nu har vi kommit till sista avsnittet, i alla fall för den här gången, i vår podserie Kom, förändrade, gick. Idag träffar vi den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

Rossana började engagera sig politiskt redan som 9-åring och hennes första politiska seger var att lyckas rädda badhuset i Trollhättan från att rivas. Efter det startade hon upp Ung Vänster i Trollhättan och några år senare blev hon år 2002 invald i riksdagen. Hon var varit vice ordförande för Vänsterpartiet och 2011 kandiderade hon också till partiledare. I februari i år gick hon ut med att hon inte kandiderar om till riksdagen i årets val.

Samtalet med Rossana handlar om att följa sina värderingar och om att aldrig kompromissa med sig själv. Det handlar om att vara den första riksdagsledamoten från sitt miljonprogramsområde och om att försöka passa i kostym fast en egentligen är hiphopare. Rossana berättar öppet och ärligt om partiledarstriden, om hoten och hatet som även om de blivit en del av hennes vardag en aldrig vänjer sig vid och hur en måste få vara rädd och ledsen även om är stark.

 

Ps. När det är ungefär 10 minuter kvar av podden måste vi byta inspelningsrum och tyvärr blir ljudet lite sämre. Men vi hoppas ändå att ni fortsätter lyssna, för det blir ett väldigt starkt och känslosamt avslut på podden.