Ready for Hillary

Igår kom äntligen beskedet som många av oss har väntat så länge på: Hillary Clinton kandiderar till demokraternas presidentkandidat i valet i USA 2016! Hillary Clinton är en extremt kompetent och erfaren person som har haft flera tunga poster inom amerikansk politik, hon har bland annat varit senator och inte minst varit USAs utrikesminister i 4 år.

Det finns många anledningar till att det är viktigt att en kvinna kandiderar till ett av världens mäktigaste uppdrag. Att det finns kvinnor på höga positioner i samhället visar andra kvinnor att det går. Det visar att strukturer går att bryta och att glastak kan krossas. Även om resan till Vita huset lär bli hårdare för Hillary Clinton än vad den har varit för många män just eftersom hon är kvinna är det också så häftigt att hon blir en pionjär inom detta. Att hon dessutom är en politiker som har en historia av att arbeta för kvinnors rättigheter och i vissa aspekter driva en feministisk politik spelar såklart också enorm roll för kvinnor världen över.

Även om det amerikanske presidentvalet kanske har lite med oss i Sverige att göra och ännu mindre primärvalen som väntar innan vi vet om Hillary Clinton kommer bli demokraternas kandidat så är detta ändå en peppig dag för alla som är för jämställdhet. En kvinna har chans att bli världens viktigaste man, som Underbara Clara skrev det och dessutom en kvinna som drivit en (med amerikanska mått mätt) en progressiv jämställdhetspolitik. Självklart kan vi inte vara annat än glada och Maktsalongen har bara en sak att säga – vi är Ready for Hillary!

Ps. På en av våra drömlistor står att ha Hillary Clinton som föreläsare på ett Maktsalongen-event. Den enda tråkiga delen med denna nyhet är att det just kanske blev lite svårare, men vi är redo att offra det.