Queens of Norrland

När Amanda Wänman, Fanny Zingmark och Cecilia Renlund skulle göra sitt projektarbete i trean på gymnasiet bestämde de sig för att skriva en bok. I boken lyfter de kvinnor med mansdominerande yrken och hobbys med syftet att peppa och inspirera fler tjejer till en mer aktiv fritid. Namnet på boken blev Queens of Norrland. 

Hur fick ni idén till boken?
– Vi jobbade under den tiden som DJs och vi upplevde den branschen som väldigt mansdominerad, så vi ville se hur det såg ut inom andra områden och även inspirera tjejer till att våga testa på nya aktiviteter. Sen kom vi i kontakt med Ida Östensson och hennes organisation Crossingboarders. Efter att ha spenderat vår första praktik på hennes kontor växte iden om vår bok fram.

Vad blev resultatet?
– Det är en bok riktad till unga tjejer och bokens huvudsyfte är att peppa och inspirera till en mer aktiv fritid. Den innehåller 10 intervjuer med banbrytande kvinnor inom mansdominerade yrken och hobbys. Boken behandlar också ämnen som kvinnor i historien, systerskap och hur man kan gå tillväga om man vill starta upp ett eget projekt.

Vad lärde ni er av projektet?
– Under den intensiva perioden med Queens Of Norrland så insåg vi hur mycket som faktiskt måste göras inom det här området och det blev också vårt feministiska uppvaknande.

Queensbok

Vad gör Queens of Norrland nu?
– Vi tre som skrivit boken har under senaste året inte jobbat aktivt med Queens Of Norrland då vi både rest och pluggat på olika håll. Men får vi möjligheten är vi alltid peppade på att engagera oss i ämnet igen. För tillfället försöker vi utmana maktstrukturer så gott vi kan i vardagen genom att ifrågasätta det dåliga och lyfta det som är bra. I våra framtida yrkesval kommer det vi lärde oss genom Queens Of Norrland alltid finnas med och genomsyra det vi gör.

Varför är Umeå en så engagerad stad?
– Vi tycker att Umeå är en stad med mycket politiskt driv vilket också mynnar ut i kulturen vi har i stan. Det finns en mentalitet där man inte är konkurrenter utan jobbar tillsammans för att uppnå sina mål och det är något vi tycker både ska främjas och bevaras.

Vem vill ni ge mer makt?
– Vi skulle vilja sprida ut makten så att olika grupper kan få chansen att vara med och påverka vårt samhälle. Som kvinnor, ungdomar, HBTQ personer, människor från olika kulturer, äldre och så vidare. Detta för att skapa en mer öppen och förstående miljö.

Den här intervjun är en del av Maktsalongens Umeåvecka. Nu lyfter vi engagemanget i Umeå för att peppa inför årets första lokala nätverksträff den andra mars. Målgruppen för nätverket är unga kvinnor i föreningsliv och ideell sektor på lokal nivå. Anmäl er innan den 29 februari här!