Programmet genom programledarnas ögon

Att gå Maktsalongens mentorskapsprogram innebär att få vara en del av ett fantastiskt nätverk som präglas av systerskap och inspiration. Det är ett program som utvecklar en som ledare och ger alla som är med chansen att både få lära sig nya saker om ledarskap och att utvecklas genom reflektion. Alla dessa formella ord stämmer såklart, men de som verkligen vet vad mentorskapsprogrammet är och som kan förmedla peppen är programledarna Alexandra Havik och Nadine Ghawi! Alexandra har en bakgrund i Sveriges elevkårer, har varit mentor och jobbar idag inom Stockholm stad. Nadine har en bakgrund inom Studentradion, har varit adept och jobbar idag på fackförbundet Vision. Vi ställde några frågor till dem om hur det egentligen är att leda mentorskapsprogrammet.

Alexandra och Nadine, vad är det bästa med att leda Maktsalongens mentorskapsprogram?
Det finns så mycket! Vi gillar att vi GÖR systerskap och feminism i praktiken. Vi jobbar vi för att fler unga kvinnor ska se sig själva som ledare. Vi vill utmana normer som sätter snäva ramar för hur makt ser ut och vad en ledare kan vara. Sedan är det även helt fantastiskt att få följa detta gäng och se hur de utvecklas både i grupp och individuellt – var och en för sig. Låter klyschigt men det ger så mycket personlig pepp och hopp. Och det är så himla kul att leda programmet tillsammans – att vi Alexandra och Nadine får göra detta ihop! Och såklart det allra bästa: alla fantastiska deltagare!

Ha ni nått speciellt tillfälle från året som ni minns/som var extra speciellt för er? 
För oss var  heldagen kring personlig utveckling i maj väldigt speciell för oss. Vi programledare deltog på samma sätt som adepterna denna dag. Vi workshopade ihop, gjorde upptäckter om oss själva och fick nya insikter. Att dela det med varandra var väldigt häftigt.

Hur är det att se nätverket växa fram och att få följa deltagarna medan de växer? 
Det är så himla roligt! Det är så speciellt att få följa adepterna under ett helt år. Dels vad som händer i deras liv (de tar sig an nya ideella uppdrag eller jobb), hur de mår och hur de växer i sina ledarroller. Ibland hör man adepter säga ”nu har jag gjort den här förändringen i mitt liv, det hade jag inte gjort om det inte hade varit för mentorskapsprogrammet”. Det har varit allt ifrån att kandidera till en ny förtroendepost, att byta jobb eller att börja tälja träknivar – alltså en ny hobby som man har tänkt att man vill göra länge men som inte blivit av. Vi ser att adepterna får kraft från varandra och från en egna relationen till sin mentor.

Det är också så himla roligt att följa mentorerna och adepterna som par och se hur deras relationer utvecklas. Detta år har nästan alla mentorer varit helt nya i mentorsrollen så att få se hur de landat har också varit väldigt roligt!

Varför tycker ni att någon borde söka till mentorskapsprogrammet som adept eller mentor?
För att mentorskapsprogrammet är ett sätt att både ta hand om sig själv och att utmana sig själv. Som adept kan du utvecklas – på egen hand, i nätverket och med din mentor. Vi skulle säga att ju mer du ger under tiden i programmet, desto mer får du tillbaka själv. Det kan handla om att ta sig tid att reflektera kring svåra saker, att ta kontakt med nya personer och att utmana sig själv. Här är mentorn också viktig. Mentorn både peppar och utmanar. Som mentor använder du dina erfarenheter och är en viktig del i en adepts utveckling som ledare. Samtidigt som det kan vara utmanande så bygger hela programmet på systerskap. Det är en trygg plats att också dela utmaningar och svårigheter i. För att undvika världens FOMO så bör en söka – nästa år kommer bli ännu bättre för både adepter och mentorer. Vi har precis blivit varma i kläderna och kommer att steppa up och göra programmet ännu mer fabulöst  2019!! Så sök – både som adepter och mentorer!! 

Läs mer och sök till mentorskapsprogrammet här!