Om rara leenden och frågor bara kvinnor får / Helena Carlsson

För några veckor sedan skrev vi om hur Ekot hade pratat om Anna Kinberg Batras klänning i samband med presskonferensen där hon berättade att hon skulle sluta som partiledare för Moderaterna. Ytterligare ett exempel på hur kvinnor bedöms utifrån sitt utseende snarare än deras yrkesroll- och prestationer. Och nu har det hänt igen.

I maj meddelade SVT att programledaren André Pops skulle ta en paus från ett av SVT:s flaggskepp, Vinterstudion. Strax blev det klart att hans kollega, Yvette Hermundstad, skulle få en större roll i programmet.

Åsa Edlund Jönsson, som är chef för SVT Sport, sa att även om de skulle sakna André som programledare så skulle programmet även fortsättningsvis klara sig bra. Hon fortsatte med att säga: ”Yvette Hermundstad, som har delat värdskapet för Vinterstudion med André under flera år, kommer nu att få en än större roll. Men sedan kvarstår övriga i Vinterstudions starka team och de kommer att fortsätta ta programmet till nya, höga nivåer.”

Nu är det snart dags för vintersäsongen inom sportvärlden och därmed starten för Vinterstudion. Med anledning av det gjort Idrottens affärer en intervju med Yvette Hermundstad om hennes uppdrag. Värt att komma ihåg är alltså att hon inte på något sätt är ny i programmet Vinterstudion eller är särskilt oerfaren i i branschen. Hon började i mitten av 90-talet på sporten i TV4 och gick år 2000 över till SVT. Hon har gjort Lilla Sportspegeln, otaliga Sportnytt, Vinterstudion, skid-VM, två OS och andra idrottsmästerskap. Hon är alltså ett superproffs.

Då väljer Idrottens Affärer att beskriva henne i ingressen enligt följande: ”Vi har sett henne i olika sammanhang, mycket sport. Nu blir Yvette Hermundstad ansiktet i tv-rutan för hyllade programmet Vinterstudion. 46-åringen har alla möjligheter att bli vinterns snöstjärna utan att ta på sig skidorna. Hennes rara leende går hem i stugorna.” Fokus är alltså inte hennes expertis, långa erfarenhet eller hur hon är som programledare. Fokus är istället hennes ”rara leende”

Samtidigt gör Expressen en rewrite på artikeln och väljer att ta vinkeln med rubriken: ”Profilen för sin plan med familjen”. Och sedan börjar artikeln med: ”Yvette Hermundstad, 46, kommer att leda de flesta av säsongens sändningar av ”Vinterstudion”.Med det ökar ansvaret – och antalet resdagar.  – Vi har en plan som passar hela min familj, säger Hermundstad till Idrottens Affärer.” Här flyttas då fokus från hennes utseende till hennes familj. Hur hennes familj ska klara av hennes ”nya” jobb (är ju inte supernytt eftersom hon gjort det i flera år, även om hon inte tidigare varit huvudprogramledaren). 

I och för sig tror jag att André Pops också fått sin beskärda del av beskrivningar såsom mys-Pops, diskussioner kring om hans lugg ska vara kammad framåt eller bakåt och var hans koftor går att köpa. Men, faktum är ändå att två tidningar väljer att fokusera på Yvette Hermundstad rara leende och hur hon ska få familjen att fungera även om hon reser mycket.

Jag är så trött på att läsa om hur kvinnor lyfts för sina utseenden istället för prestationer. Jag är så trött på att höra hur kvinnor får frågan om hur deras familjer ska klara av deras nya uppdrag. När Birgitta Ohlsson valde att tackade ja till jobbet som EU- och demokratiminister i den förra Alliansregeringen blev det ett himla liv eftersom hon var gravid och alltså skulle bli förälder samtidigt som hon var minister. Vet ni hur många män i den regeringen som blev föräldrar under sin tid som minister? Antagligen inte, för det rapporterades inte om. De var tre stycken, men ingen ifrågasatte om de kunde göra ett bra jobb samtidigt som de var nya föräldrar. 

Återigen får vi ett bevis för att kvinnor i offentligenheten inte behandlas på samma sätt som män. Det är därför vi behöver systerskapet. Inte för att alltid hålla med varandra, men för att stötta och backa varandra. För att visa att det inte är okej att prata om klänningar och rara leenden. Därför behövs Maktsalongen.

HELENA CARLSSON
Programledare för Maktsalongens mentorskapsprogram

Ps. Du har väl inte missat att den fram till den 3 december går att söka till Maktsalongens mentorskapsprogram 2018? Läs mer här!