Möt de nya programledarna: Nadine och Alexandra!

Idag är en stor dag. För idag kan vi äntligen berätta vilka Maktsalongens nya programledare är! Efter tre fantastiska år är det dags för våra tidigare programledare, Yasmin och Helena, att lämna över ledarskapet till två nya stjärnor. Därför är vi superglada att idag få säga hej till Alexandra Havik och Nadine Ghawi!

Hej Alexandra och Nadine! Vilka är ni?

Alexandra: Hej! Jag är 31 år och jag älskar tävlingar, körsbär och staden Hong Kong! Jag har arbetat som chef och ledare i olika positioner och organisationer sedan jag var 15 år och ledarskap är fortfarande något av det roligaste och mest utmanande jag vet! Jag jobbar inom Stockholms stad och är chef för Fritid inom en av stadsdelarna. Det betyder att jag har hand om all verksamhet utanför skoltid för barn och ungdomar mellan 6 och 17 år. 

Nadine: Jag är 27 år. Nu bor i Stockholm, men jag är uppvuxen i Falun. Gillar ordvitsar, att springa och har nyligen upptäckt hur kul det är att slå på stora sambatrummor i den feministiska musikföreningen Rrriotsamba. På dagtid jobbar jag på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Där jobbar jag med politiken för det civila samhället och med vårt uppdrag om romsk inkludering, där vi ska förbättra förutsättningarna för romers engagemang i civilsamhället, särskilt med fokus på romska flickor och kvinnor.  

Kan inte ni berätta lite mer om ert engagemang och hur det kommer sig att ni började engagera er i?

Alexandra: Mitt engagemang började på riktigt i elevrörelsen under gymnasiet och mer bestämt i Sveriges Elevkårer! Dit återkom jag efter ett gäng år och en avklarad examen och var operativ chef för organisationen 2012-2014. Sedan har jag också engagerat mig i andra föreningar – Lärarnas Riksförbunds studerandeförening, KFUM, kyrkan för att nämna några. Jag har också varit mentor i Maktsalongen. 

Nadine: Jag har min bakgrund i Rödakors-rörelsen. Jag började mitt engagemang som läxhjälpare i Röda Korsets Ungdomsförbund i Lund. I Röda Korset och Röda Korsets ungdomsförbund har jag gjort allt ifrån att leda kompisgrupper med ensamkommande, leda tjejgrupper, varit ordförande för lokalföreningen i Lund, stått på T-centralen och tagit emot flyktingar 2015 och jag har också suttit i förbundsstyrelsen. Jag har jobbat som generalsekreterare på Studentradion i Sverige, som är en ungdomsorganisation för studenter som producerar och sänder radio. Jag har också varit adept i Maktsalongen. 

Alexandra, vad skulle du säga att systerskap betyder för dig?

För mig är det helt livsviktigt! Det räcker med all skit en ändå får stå ut med – för att orka ladda om, utvecklas och blomstra behöver vi varandra som stöd och pepp! Det vinner vi på både individuellt och kollektivt!

Nadine, varför har Maktsalongen varit viktigt för dig som ledare?

Maktsalongen har gett mig både verktyg och styrka att utvecklas, i mig själv och i mitt ledarskap. I Maktsalongen utövar vi feminism och systerskap i praktiken. Det innebär att vi backar och stöttar varandra, över parti- och organisationsgränser. Mitt år som adept har gett mig väldigt mycket, både kontakten med min mentor och de andra adepterna. Vi hörs fortfarande regelbundet i adept-gruppen, trots att vi slutade vårt program i februari. Det kan handla om allt ifrån att vi peppar någon när hon fått eller sökt ett nytt uppdrag, till att någon vill ha hjälp med en praktisk fråga, att någon har stora utmaningar i sitt uppdrag som den vill bolla eller att vi bara skriver att vi tänker på varandra och gör hjärt-emojis. 

För några år sedan sa vi att ”Om några år kommer ledare och chefer att säga att de träffades i Maktsalongen”. Och där är vi nu. Nästa steg är att statsministern har varit med i Maktsalongen. Jag är övertygad om att det kommer att hända. Det är bara en tidsfråga. 

Till sist: vad ser ni mest fram emot med att vara programledare?

Alexandra: Jag tycker det ska bli så spännande att få vara med och omsätta strategi till praktik, att liksom få vara med från ax till limpa! Från att ta fram utbildningsplan till att den förverkligas med konkreta träffar, workshops och inspirerande föreläsare! Och självklart också att få lära känna och följa alla dessa brudar i programmet!

Nadine: Jag är så peppad på att träffa och få lära känna nätverket! Att få följa utvecklingen i gruppen och hos deltagarna. Att få ge Beyoncé-applåder (ja, ni som kommer med i nätverket kommer snart få lära er vad det är). Det känns också så himla kul att få göra det tillsammans med Alexandra, även om det känns nervöst att ta efter Yasmin och Helena som gjort ett så grymt jobb de senaste tre året. Det känns verkligen som en riktig ära!

Vill du få lära känna Alexandra och Nadine mer? Vill du gå programmet som de ska leda? Klicka då här och ansöka om att få bli adept eller mentor! Ansökan är öppen till 3 december!