Möt de nya ledarna för mentorskapsprogrammet

Från det att Maktsalongen grundades 2011 så har Sara och Sofia varit de som lett Maktsalongens mentorskapsprogram. Nu är vi superglada att kunna berätta att två nya fantastiska människor, Helena Carlsson och Yasmin Hussein, kommer ta över som ledare för programmet. Så vi tyckte det inte var mer än rätt att de skulle få berätta lite mer om sig själva och deras tankar om programmet.

Helena arbetar halvtid som idrottspolitisk rådgivare på Riksidrottsförbundet och halvtid som generalsekreterare för Riksidrottsförbundets europeiska organisation, ENGSO med både Stockholm och Bryssel som arbetsplats. Yasmin befinner sig också för tillfället i Bryssel där hon arbetar i Europaparlamentet. Yasmin är en tidigare adept från Maktsalongens mentorskapsprogram medan Helena har varit mentor i två år. Båda har även varit delaktiga i andra delar av Maktsalongen som antagningsrådet och årsmöten.

Både Yasmin och Helena är överens om att Maktsalongen och dess systerskap är ovärderligt.

– För mig var det en stor räddning att komma till ett sammanhang där systerskapet var uttalat. Vi lyfte upp varandra och formulerade lösningar tillsammans som inte slutade vid överlevnad, istället fortsatte deltagarna vidare och sprängde murar i sina organisationer, berättar Yasmin.

– För även om jag är medveten om problemen med ojämställdhet i civilsamhället betyder det inte att jag har verktygen för att hantera problemet. Genom mentor- och nätverksträffarna blev det konkret feministisk praktik som jag kunde bruka direkt i mitt engagemang, fortsätter Yasmin.

– I nätverket finns det finns det systerskap och makt. Det är så vi förändrar världen! stämmer Helena in.

Yasmin påpekar att vikten av nätverk bland kvinnor hyllas ofta som ett verktyg mot patriarkatet men tyvärr organiseras det nästan aldrig formellt som hos Maktsalongen

– Jag får ofta höra att kvinnor inte hjälper varandra och inte lyfter varandra, när min erfarenhet är precis tvärtom. Jag är glad att Maktsalongen manifesterar precis det och gör därmed skillnad i vardagen, både i ett kortsiktigt och i ett långsiktigt perspektiv. Maktsalongen gör helt enkelt världen till en lite bättre plats att verka på som kvinna, ung och ideell, säger Helena.

Båda ser verkligen fram emot att ta över rollen som ledare efter Sara och Sofia, även om det också är lite skrämmande. Helena berättar att hon och Yasmin kommer att fortsätta på den inslagna vägen men också sätta deras egen prägel på både programmet och nätverket.

– Maktsalongen har ett klart syfte och det känns verkligen hedervärt att få vara med och leda den feministiska reformeringen av det unga civilsamhället. Jag hoppas även kunna arbeta mer aktivt med att förändra bilden av ledare och makt i civilsamhället. Det arbetet börjar hos Maktsalongen som organiserar feminister med olika bakgrund och erfarenheter i folkrörelsernas Sverige, fortsätter Yasmin.

– Det känns lyxigt, stort och jag är väldigt peppad. Jag tror att det kommer att bli bland det roligaste men också det viktigaste jag har gjort, säger Helena.

– Jag är övertygad om att Maktsalongen är här för att stanna! I framtiden kommer det finnas massor av chefer och ledare som kommer säga ”vi lärde känna varandra i Maktsalongen”, avslutar Helena.