Mitt Maktmöte – Emelie Klinga

År 2017 var jag styrelseordförande för SKA-sektionen på Linköpings universitet. Som sektionsaktiva blev jag och mina styrelsekollegor inbjudna till vår studentkårs internutbildning. På denna utbildning var det en person som pratade om att vara ideellt engagerad. Hon pratade om konsten att brinna utan att bli utbränd och massa annat kopplat till ideell verksamhet. Jag hade aldrig hört någon prata om ledarskap, hållbart engagemang och vikten av att sätta gränser på det sättet. Vartenda ord kändes viktigt, hela föreläsningen var mitt-i-prick! Personen som höll i föreläsningen var Sara Haraldsson, grundare och generalsekreterare av Maktsalongen.

När jag två år senare, som engagerad i föreningen Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata, fick möjlighet att åka på Maktmötet var jag beyond exalterad. Jag höll ett mindre brandtal för mina joursystrar om hur Maktmötet säkert skulle vara lika grymt som den föreläsningen jag varit på två år tidigare och att vi inte, under några omständigheter, kunde missa chansen att vara med!

Jag och en av mina joursystrar anmälde oss och en regnig helg i oktober förra året var det dags. Vi hoppade på tåget till Skövde, laddade för en helg av inspiration, nätverkande och nya insikter. Under helgen fick vi ta del av föreläsningar och workshops kring normer kopplade till ledarskap, stresshantering, retorik, makt och annat nyttigt för den som är eller vill bli ideellt engagerad. Blandat med detta hade vi tid för häng och avslappnat snack.

Dessa prestigelösa samtal, med andra personer som självidentifierar som tjej, var otroligt givande. Det är sällan som en är i en grupp människor där varenda en har något intressant att berätta. Alla hade haft, hade, eller ville ha ett idéburet engagemang kopplat till något de kände starkt för – finns det något mer inspirerande att lyssna på?! Förutom ett antal andra tjejjourare deltog unga tjejer aktiva i b.la Röda korset, Försvarsmakten, Scouterna och RFSL. Att höra dessa drivna tjejer, passionerat, berätta om sin verksamhet och sitt engagemang var mäktigt!

Att vara en del av ett separatistiskt forum och utbyta erfarenheter med andra engagerade tjejer är otroligt stärkande. Hela helgen genomsyrades av feminism och systerskap, vilket gjorde stort avtryck hos mig. Maktmötet är prestigelöst och peppigt på ett sätt som främjar känslan av gemenskap och ‘jävlar anamma!’. Förutom att helgen på Maktmötet gav mig nya kontakter, ny kunskap och en stor dos energi, har mitt deltagande stärkt min tro på civilsamhället. Jag är också mer övertygad än någonsin om att vi behöver feministiska, öppensinnade ledare som vågar utmana rådande normer kring både ledarskap och arbetsliv. Tillsammans vet jag att vi kan skapa förändring på bred front – systerskapet är en naturkraft!

 

EMELIE KLINGA
Deltagare på Maktmötet Skövde 2019
Volontär på Kvinnojouren Ellinor & Tjejjouren Beata

Vill du också gå Maktmötet? Sök till årets första träff i Borlänge HÄR!