Saras första förebild

Nu är hela Maktsalongen-gänget tillbaka efter semestern! Nu kickar vi igång en sensommar och höst full av feminism och jämställdhet och vi är så peppade! Under sommaren, medan vi hängt i solstolar, har vi haft vår egen sommarlovsmorgon på Facebook och Instagram. I början av sommaren släppte vi vår nya tygpåse. På påsen finns namnen på 54 kvinnor som vi verkligen ser upp till. Under sommaren har vi visat upp och berättat om 36 av dessa.

Det finns så många kvinnor att se upp till. Politiker, konstnärer, chefer, inspiratörer, fiktiva, levande och döda. Främlingar och närstående. Idag har jag många förebilder. Vissa av dem har jag i mitt liv, andra får jag följa på distans. Jag minns också min allra första förebild. Det var Anne på Grönkulla.

Serien om Anne på Grönkulla var de första böckerna som jag verkligen slukade. Jag, som hade haft svårt att lära mig läsa, fick boken av min mamma och för första gången njöt jag av läsningen. För Anne är inte som vilken fiktiv bokkaraktär som helst. Anne har en vilja av stål. Anne håller aldrig inne med vad hon tycker. Anne har drömmar och kämpar för att nå dem. Anne känner alla sina känslor och det finns ingen runt omkring henne som hon inte delar hela sig själv med. Anne har en fantasi som ingen annan. Trots att Anne på Grönkulla publicerades 1908 och alltså utspelar sig för mer än 100 år sedan så får Anne vara en flicka som får ta plats och får vara mycket. När jag läste Anne på Grönkulla som 9-10-åring kände jag igen mig så mycket. Anne lärde mig att det är okej att vara den jag var då och är idag.

Anne är en av många förebilder som vi har. Vi har tagit fram en tygpåse med 54 andra namn på. Om du vill köpa den så kan du göra det här!