Män – varsågoda att organisera er!

Grattis killar! Äntligen är det er dag; Den internationella mansdagen.

Som ordförande för Maktsalongen har jag den äran att i olika sammanhang prata om och debattera behovet av ett mer offensivt jämställdhetsarbete i Sverige och världen. Ibland i textformat och ibland i föreläsnings- eller samtalsformat. Oavsett om jag skriver en debattartikel eller ett blogginlägg, eller om jag föreläser för organisationer eller företag – har jag inte vid ett enda tillfälle fått berätta om Maktsalongen och vår separatistiska verksamhet utan att minst en man ifrågasatt separatismen. ”Är inte det diskriminering då?” eller ”Varför jobbar ni bara för kvinnor?”

Inte heller har jag vid ett enda tillfälle skrivit en debattartikel utan att minst tio män frågat om vi feminister hatar män. Om det inte egentligen är ett matriarkat vi vill ha. Om det inte är fruktansvärt synd om de män som anklagats i vittnesmålen under #metoo-rörelsen. Om det inte är dags för feminismen att göra mer för killarna – för männen som skuldbeläggs för handlingar de minsann aldrig skulle få för sig att utföra. Hur orättvist det är att kvinnorna har en dag den 8 mars, medan männen aldrig får samma uppmärksamhet.

Mitt svar är alltid detsamma;

”Är det inte intressant att dessa synpunkter bara lyfts som invändningar mot att kvinnor organiserar sig separatistiskt? Om ni vill starta en organisation för att samla de stackars män som blivit anklagade för sexuella trakasserier eller skuldbelagda för en struktur de absolut aldrig varit en del av att upprätthålla – be my guest. Det står er fritt fram att alla dagar i veckan dra igång varenda initiativ ni tycker att snubbar behöver för att må bättre i dagens samhälle. Men nu är jag här för att prata om en organisation som unga kvinnor grundat för unga kvinnor”

Och killar! Nu är det äntligen er dag!

Jag ser fram emot att se er arrangera #inteallamän-demonstrationer, samla namnunderskrifter för att påverka lagstiftningen, starta separatistiska samtalscirklar, skriva debattartiklar om mansrollen och blogginlägg om det stundande matriarkatet och söka projektmedel för feta jämställdhetskonvent.

För inte är det väl så att ni tar er friheten att vara arga på kvinnors förmåga att organisera sig i samhället i allmänhet och på internationella kvinnodagen i synnerhet – utan att själva ens lyfta ett finger för att dra ert strå till stacken för killarna?

Tänkte väl.

Vi ses på barrikaderna!