#Maktfesten

Den 5 november fyllde Maktsalongen fem år. I fredags, den 2 december, firade vi detta med en stor fest på Club Laveau. Kvällen handlade om feministisk pepp, feministisk historia, feminismens utmaningar och roll i världen samt såklart att fira. Här vill vi berätta om några av alla de fantastiska saker som hände.

Kvällen leddes av stans antagligen coolaste konferencier, nämligen Wendy Francis som bland annat driver podcasten ARGA FLICKOR.

Kvällen inleddes med att Maria Sveland, Olga Stern och Per Schlingmann i sann Spanarna i P1 spanade om feminismen och jämställdhetens framtid. Visionerna handlade om allt ifrån hur förändring sker cykliskt och därför kommer feminismen och jämställdheten att vinna nu post Trump och Brexit, hur kvinnor kommer ta över techvärlden och hur urbana kvinnor snart kommer gå om männen som de med mest makt i samhället.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-06-kl-13-24-51

Därefter var det dags för ett samtal som handlade både om historia och framtid – ”Från Grupp 8 till isdag”. Samtalet inleddes med att Vanessa Almeida läste en av Grupp 8s texter. Läsningen följdes av ett samtal mellan Suzanne Osten, dramtiker, regissör och författare som skrivit flera pjäser som är kopplade till Grupp 8, Devrim Mavi, kanslichef för F! Stockholm, journalist, debattör och var tillsammans med Gudrun Schyman och Sofia Karlsson de första talespersonerna för F!, och Ida Östensson som driver jämställdhetsstfitelsen Make Equal och är grundare av FATTA. De pratade om hur feminismen egentligen har utvecklats från Grupp 8-tiden i slutet på 60-talet tills idag.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-06-kl-13-20-49

Sedan blev det författarbesök av Flora Wiström som läste högt ur sin roman Stanna, en bok som i mångt och mycket handlar om systerskap.

Efter det följde ett samtal om just systerskap mellan Bodil Sidén, som tidigare har varit vice ordförande för MUF, Yasmin Hussien som skriver bl.a. för för Politism och är ledare för Maktsalongens mentorskapsprogram och Ailin Moaf Mirlashari som har grundat Streetgäris. Samtalet handlade om hur en egentligen kan visa systerskap över gränser som partitillhörighet eller bakgrund, hur systerskap ser ut rent praktiskt om och deras konkreta systerskapstips.

Shanthi Rydwall Menon stod därför för roligaste stå upp framträdandet på evigheter!

Scenprogrammet avslutades med ett brandtal från Maktsalongens grundare, Sara Haraldsson (alltså jag som skriver det här blogginlägget) och Sofia Brändström. Vi pratade om hur mycket feminismen behövs just nu i denna tid som kan kännas väldigt mörk. Hur vi behöver en bred feminism där alla får vara med och där vi, oavsett de skillnader som finns mellan oss, måste alliera oss med varandra och se patriarkatet som vår främsta fiende, inte andra feminister sm inte tycker precis som vi själva.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-06-kl-13-24-30

Därefter drog festen igång och vilken fest det blev. Dans blandades med fotografering i fotobåset, shoppande i Maktshoppen och det blev en hel del tatueringar (alltså alldeles riktiga tatueringar) som gjordes av Liv Astrid. DJ:ade under kvällen gjorde först Sara och Sofia (okej, vi spelade musik från Spotify samtidigt som vi försökte se lite coola ut),  Soraya Glenn Hashim och Elin Grelsson Almestad,
Merema Dino Zewede och Emma Broomé.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-06-kl-13-22-06

Till alla er som kom, tack för dem mest episka kvällen i Maktsalongens 5-åriga historia! Vi längtar redan efter 10-årsfesten!