Livstids fängelse för abort i ”the land of the free”

Det händer ganska ofta nu för tiden att jag och mina Maktsalongen-kollegor pratar om hur deppigt det är att vi inte ens kan fantisera om några stora, radikala jämställdhetspolitiska reformer för Sverige och världen. Vi vet ju att vi fortfarande har en alldeles för lång väg att vandra för att nå jämställhet – oavsett om vi pratar om ekonomiska, politiska eller sociala skyldigheter och rättigheter. Ändå kan vi inte ens drömma fram några jämställdhetspolitiskt revolutionerande reformer.

Jag tänker ofta att det beror på att vi har så fullt sjå att försvara de rättigheter vi redan har.

I tisdags – alltså den 7 maj år tjugohundranitton – ändrades abortlagstiftningen i den amerikanska delstaten Georgia. Där riskerar kvinnor som genomför abort efter graviditetsvecka 6 numera livstids fängelse för mord. Kvinnor som reser till andra delstater eller länder för att genomgå abort riskerar åtal baserat på brottet ”conspiracy to commit murder”, och riskerar därmed upp till 10 år i fängelse.

Även kvinnor som får missfall som kan bero på mediciner de äter riskerar 10-30 års fängelse för dråp. För att ta reda på om kvinnors missfall är brottsliga – alltså om missfallet är att betrakta som kvinnans eget fel – behöver polis och åklagare såklart börja utreda kvinnor som drabbats av missfall.

Låt det sjunka in. En kvinna som drabbas av missfall: förhörd av polis. Åtalad i domstol. Fälld för dråp. Fängslad i tio år. Det är inte tidigt 1900-tal. Lagen är inte klubbad i ett utvecklingsland med diktatoriskt herravälde. Det är 2019 och det är USA – the land of the free.

När några av världens mest utvecklade länder upptar sig med att montera ner våra befintliga segrar – hur ska världens feminister orka drömma om nya? När vi måste slita som djur för att inte utvecklingen ska gå bakåt – hur ska vi göra för att den ska gå framåt? Hur ska antalet timmar på dygnet, händer som håller i demonstrationsplakat, fingrar som författar debattartiklar, röster som skriker slagord – ens räcka till?

Jag är så jävla trött på att jag inte ens kan komma på ett mer radikalt lagförslag än delad föräldraförsäkring. Det är stundtals helt utmattande att debattera och diskutera och tjata sexualbrott, aborträtt och jämställt försäkringsuttag gång på gång på gång på gång på gång. Men så länge lagstiftare i liberala demokratier får för sig att klubba lagar som såg sina bästa dagar för ett par sekel sedan lämnar de oss inget val. Vi tjatar. Och söker med ljus och lykta efter nya idéer som kan reformera samhället i rätt riktning.

Så vad säger ni, chicas? Vad sägs om en motsvarande lag där män som onanerar riskerar livstids fängelse för massmord? Jag menar – med Georgia-lagstiftarnas logik måste det ju vara det värsta brottet en man kan begå, att slösa bort miljontals potentiella liv på ett lakan eller bit hushållspapper?

Upp till kamp, och så vidare.