Vi är trötta på att ha det lite mycket nu

Vi är så sjukt trötta på att det naturliga svaret på frågan om hur någon mår har blivit ”jo, det är bra, det är bara lite mycket nu”. Vi är trötta på att normalläget är att unga ska vara stressade. Vi är trötta på larmrapport efter larmrapport om hur stress bland framförallt unga och särskilt unga kvinnor bara ökar. Det är inte okej att varannan 15-årig tjej och var tredje 15-årig kille är så stressade att de lider av stressymtom. Vi är så sjukt trötta på det.

Den stress beror på många olika saker och mycket av de ligger utanför en själv att påverka. Det handlar om hur skolan funkar, hur arbets- och bostadsmarknad funkar och massa annat. Det finns många strukturer och system som behöver förändras. Det finns många saker som vi inte kan förändra (men vi anstränger oss som tusan för att se till att de som har makten att skapa förändring ska fixa det!), men tills dess får vi göra vad vi kan.

Därför känns det så sjukt kul att idag äntligen få presentera det som vi jobbat med superlänge i hemlighet: Lite mycket nu. Vi är trötta på att stress förstör för så många och tills strukturerna ändras så har vi gjort ett överlevnadskit. Lite mycket nu består av en sms-skola där den som signar upp under 14 dagar får ett sms om dagen med en enkel övning. Poängen med alla övningar är att de antingen ska ge en tid till återhämtning eller att en ska fundera vilka förväntningar en har på sig själv. Just bristen på återhämtning och otydliga förväntningar är saker som vi, genom allt det förarbete vi gjort med Lite mycket nu, är sånt som skapar stor stress hos många.

Det finns mycket som behövs göras. Och här är ett gäng enkla saker du kan göra prick nu:

☞ Gå in på litemycket.nu och signa upp er på sms-skolan

☞ Dela litemycket.nu till vänner, kollegor, syskon, klasskompisar, ja, ni fattar – till alla ni känner. Gör det genom att dela en bild på Instagram, skiva ett inlägg på Facebook eller tipsa dem i ett DM. Använd gärna #litemycketnu när ni delar!

☞ Är du aktiv i en organisation, elevkår eller nån annan typ av grupp som vill kunna jobba med stressproblem i grupp? Signa då upp er på vår gruppaktivitetslista! En gång i månaden kommer ni få ett maila med en aktivitet som är anpassad för att göra i grupp.

Vill ni läsa mer om Lite mycket nu? Kolla då in vår debattartikel i Metro idag!

PS. Vill ni veta mer om vad vi sagt och gjort om stress tidigare? Då kan ni läsa tidigare blogginlägg här, spana in vår bok här och här och läsa vår nollvision mot utbrändhet bland unga här.