Lite mycket nu möter Annie Lööf

Många av oss har nån gång sagt sagt ”jo, det är bra, men det är lite mycket nu” som svar på frågan om hur en mår. Det är därför som vi startade Lite mycket nu: för att ge personer själva verktyg för att förhindra och hantera stress. Men vi vill också lyfta upp diskussionen om stress hos unga tjejer på en strukturell nivå. För stress är inte ett individuellt problem; att det är så enormt utbrett bland framförallt unga tjejer visar att det handlar om strukturer.

Vilka strukturer som finns i samhället är vi många som påverkar, men några som har lite extra stor makt att påverka är våra politiker. Vi har tidigare träffat Annika Strandhäll (S) och Josefin Malmqvist (M) för att prata Lite mycket nu och förra veckan träffade vi Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Samtalet med Annie handlade om politik, men kanske ännu mer om ledarskap och att vara en förebild. Vi pratade om varför så många unga tjejer egentligen är så stressade och Annie delade med sig av sina egna tips och berättade om vad hon själv hade behövt höra nät hon var ung.

Stress är ett enormt problem bland unga tjejer idag. Om du får säga en sak som du kan och vill göra för de som just nu lider av stress, vad skulle du då göra?
Jag vill vara en bra förebild. Jag vill visa att en kan mer än vad en tror, men att en gör det genom att göra saker som en själv vill och som ger energi. För mig som förebild är det viktigt att visa att vardagen inte är perfekt och att det är okej att vara ledsen, att känna sig otillräcklig och att inte orka. Jag har också dagar när jag känner så. Då brukar jag låta mig själv bryta ihop, men sen försöka gå vidare. För mig är det viktigt att boka in egentid, få till träningen, få träffa familjen och få tid till att förbereda saker. Jag vill inte bara visa upp en perfekt yta, utan visa hur det faktiskt är på riktigt.

Om du får välja en grej som vill du göra för att tjejer i framtiden inte ska drabbas av stress på det sätt som många gör idag, vad skulle det vara?
Psykisk ohälsa ökar hos både tjejer och killar, vilket är ett enormt problem. Jag tror att vi måste avdramatisera det och på så sätt göra det enklare för unga att söka hjälp. Vi i Centerpartiet vill inför en ny vårdform då en inte ska behöva få en remiss för att kunna få träffa någon för att prata om sin psykiska hälsa. Det är viktigt för att om personer kan få hjälp tidigt, när deras ohälsa kanske inte gått så långt, så kan rätt hjälp och verktyg göra att det inte behöver bli så illa.

Därför måste vi stärka elevhälsan, öka resurserna till ungdomsmottagningarna och ge fler utbildning i hur en kan prata om psykisk ohälsa, så att ens enda alternativ inte behöver vara att vänta på en tid hos en psykolog. Vi vill lägga en miljard kronor på att införa en sån modell, som också finns och fungerar bra i flera andra länder.

Även om du som politiker har mycket makt att påverka unga tjejers liv kan du ju inte själv förändra allt. Vad skulle du vilja säga till alla andra som också har möjlighet att påverka om unga tjejer blir stressade, till exempel de som jobbar på en skola eller de som är chefer för unga tjejer?
Jag vill att fler ska våga ställa frågan om hur någon mår och verkligen lyssna på svaret. Många unga tjejer som mår psykisk dåligt visar faktiskt upp det, kanske i sociala medier eller så kanske det kan synas om en alltid går ensam i skolkorridoren. Då är det viktigt att vuxna ser det och agerar. Det handlar om att se varje människa och att som vuxen kunna ge vägledning. Föräldrar måste också bli bättre på att fråga hur deras barn mår och hjälpa dem, även de som är i övre tonåren.

Många skäms för att de mår psykiskt dåligt och jag tror att det skulle göra stor skillnad om vi är fler som pratar om det. Då blir det lättare för alla att själva berätta om hur de mår och att söka hjälp. Vuxna och kollegor kan berätta om när de själva mått dåligt eller varit stressade, det kan sänka trösklarna och visa att det är okej att må dåligt.

Till sist: vad skulle du vilja säga till alla de unga tjejer som idag vaknade med känslan av stress i kroppen?
Åh, jag vill säga jättemycket! Framförallt vill jag säga att ni är fantastiska och duger precis som ni är! Om en går i skolan så bidrar ofta betygshets till stress, men oavsett hur det går för er i skolan så kommer det finnas så många chanser för er att komma in på en viss utbildning eller få ert drömjobb. Världen ramlar inte ihop för att en missar ett prov. Det hade jag behövt höra när jag var yngre. Jag tycker ni ska göra det som ni själva mår bra av. En kan inte alltid vara alla till lags, men du duger som du är och en kan inte göra mer än sitt bästa.

Tack Annie Lööf för att du ville träffa oss! Nu hoppas vi att du och hela Centerpartiet gör allt ni kan för att hjälpa unga kvinnor! Och går sms-skolan