Lite mycket nu med Josefin Malmqvist

Stress är ett alldeles för stort problem bland unga tjejer. Det finns många aktörer som behöver göra mycket, men några som har väldigt stor makt att påverka unga personers liv är våra politiker. Därför har och kommer vi träffa ett gäng olika politiker från olika partier för att prata om varför det är lite mycket nu för alldeles för många tjejer. Här kan ni exempelvis läsa om vårt samtal med socialminister Annika Strandhäll.

Vi träffade moderaten Josefin Malmqvist för att snacka om stress hos unga tjejer. Josefin är kommunalråd i Sundbyberg, kandiderar till riksdagen och har dessutom varit både adept och mentor i Maktsalongens mentorskapsprogram.

Stress är ett enormt problem bland unga tjejer idag. Om du får säga en sak som du kan och vill göra för de som just nu lider av stress, vad skulle du då göra?
Det finns väldigt mycket som behöver göras bättre, men det mest självklara sättet som jag kan bidra är genom att lyssna in, förstå – och vara en aktiv röst för unga kvinnor i Sveriges riksdag. Det kanske låter lite klyschigt, men representationen för unga kvinnor i de politiska korridorerna är långt ifrån tillräcklig idag. Jag tror att det är svårt att relatera till vad man som ung kvinna i dagens samhälle går igenom, om man inte själv varit där.

Om du får välja en grej som vill du göra för att tjejer i framtiden inte ska drabbas av stress på det sätt som många gör idag, vad skulle det vara?
Jag tror det är viktigt att skolans sätt att prata om detta förändras, för skolan måste i större utsträckning lyfta frågan om stress och psykisk ohälsa. När jag gick i skolan lärde vi oss om utrotade pandemier, men ingenting om varför man kan drabbas av en panikattack, vad ångest är, eller hur man känner igen en depression. Den sortens kunskap är också viktig att få i tid, men den existerar knappt i skolan idag.

Även om ni som politiker har makt att påverka unga tjejers liv kan ju inte ni själv förändra allt. Vad skulle du vilja säga till alla andra som också har möjlighet att påverka om unga tjejer blir stressade, till exempel de som jobbar på en skola eller de som är chefer för unga tjejer?
I näringslivet tror jag man kommer långt genom att lyfta blicken och främja en kultur som visar att man bryr sig om sina anställda. En framgångsrik organisation byggs inte genom att slita ut personerna som ingår i den.

För makthavare är det viktigt att satsa mer på elev- och studenthälsan inom skolan, och att fortsätta tillåta alternativ inom vården. På samma sätt som man kan må dåligt på olika sätt, kan man också behöva hjälp på olika sätt. En kölapp på vårdcentralen är inte rätt hjälp för alla, även om det är det för många. Företagsamma människor med nytänkande idéer kan hjälpa också oss att stoppa en av vår tids största samhällsproblem, om vi tillåter möjligheten. Det hade varit ett svek mot en stor och viktig grupp om rätten att driva morgondagens bästa psykologmottagning skulle försvinna för att man vill begränsa möjligheterna till företagande inom vården.

Till sist: vad skulle du vilja säga till alla de unga tjejer som idag vaknade med känslan av stress i kroppen?
Våga lyssna på kroppen och ta en paus när du behöver det. Att känna stress är normalt och i grunden inget farligt, men man måste våga lyssna och förstå signalerna. Hjälp finns: allt från att ringa en vän, videosamtal med en psykolog på KRY, att träffa en eldsjäl på BUP – eller något däremellan. Men våga sök hjälp när du känner att du behöver den, vi är alla bara människor.

Tack Josefin för att du ville träffa oss och snacka stress!