Lite mycket nu med Hanna Lidström

Trots att stress är vårt snabbast växande folkhälsoproblem pratar vi fortfarande om det som att det är individens fel att den blir utbränd och därmed också dens eget ansvar att komma tillbaka. Det tycker vi är fel; vi tycker att de som har makt att påverka och förändra strukturerna måste göra det. Lite mycket nu kan hjälpa, men det behövs göras mer.

Därför har vi träffat ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Socialdemokraternas ungdomförbund, Liberala ungdomsförbundet, Grön ungdom och Unga feminister* för att fråga dem vad de vill göra för att minska stressen hos unga tjejer. Varje dag denna vecka kommer vi lyfta fram ett förbund per dag och få höra om deras lösningar. Idag pratar vi med Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström.

Vad vill ni i Grön Ungdom göra för minska stressen hos unga tjejer?

Det man ser idag är att skolan är en plats som inte bara misslyckas med att lära ut hur man hanterar stress, utan dessutom föder stress. Det är ett misslyckande på samhällsnivå! Några bra förslag är mer tillgängliga kuratorer (vi vill att ingen ska behöva vänta längre än en vecka på att få träffa någon att prata med), mindre fokus på betyg (som dessutom är supersvåra för både lärare och elever att förstå) och mer fokus på att faktiskt lära sig. Jag tycker också att det är en bra idé att ämnet Idrott och Hälsa inte bara ska lära ut hur man förebygger fysisk ohälsa, men även mental. Jag tror att små förebyggande insatser kan göra väldigt stor skillnad för de väldigt många som lider av lindrig psykisk ohälsa, samtidigt som de som har allvarligare problem såklart måste få gedigen sjukvård i tid.

Ett stort problem är också att många unga skickas hit och dit mellan BUP, ungdomsmottagningar och elevhälsa – vi vill göra det tydligt att ungdomsmottagningar ska få ansvaret (och resurserna!) för att vara första linjens psykiatri. 

Det jag tycker känns hoppfullt och cool är att man ser nu att unga människor kräver sin rätt att må bra! Det är en liten revolution som kokar. Äntligen ser vi inte mående som bara något för den enskilda utan som en politik fråga – där politiker hålls ansvariga! Det är jävligt tufft att få vara med i en sådan tid. 

Du är också ledare för ett ungdomsförbund med massa engagerade personer. Vad tycker du är viktigt att göra som ledare för en ungdomsorganisation för att förebygga och förhindra stress bland de aktiva i din organisation?

Vi arbetar aktivt med en kultur där alla hjälps åt att dra det tunga lasset – och där alla får vara med och göra det riktigt roliga. En vanlig fälla är att tjejer får göra det (inte alltid, men ofta) tråkiga och slitiga organisatoriska arbetet, medan killarna får göra det roligare med mer politiskt tyngd. För att det ska vara schysst för alla att organisera sig ska Grön Ungdom vara en organisation där engagerade tjejer också får riva ner applåder på en debatt och där engagerade killar också får vara med och planera mötesfikat. För att nå fram till det har vi som mål att i hälften av alla debatter Grön Ungdom tar ska vi representeras av tjejer, vi kvoterar styrelser och talarlistor och vi granskar hela tiden vår egen organisation feministiskt.  Och så försöker vi såklart ha roligast aktiviteter, viktigast politik och bäst kamratskap för att alla ska orka och vilja vara med! 

*Moderata ungdomsförbundet och Kristdemokraternas ungdomsförbund har avböjt att delta. Ung vänster har inte svarat på vår förfrågan.