Lidia skapar queera rum i Växjö

Vi har pratat med Lidia Svensson som är engagerad på nationell nivå i Lesbisk Makt och på lokal nivå i Klubb Fem Queers i Växjö.

lidia

Vad engagerar dig?
Mitt feministiska uppvaknande, som för övrigt är en rätt smärtsam upplevelse, gjorde att jag inte bara kan låta saker ha sin gång. Jag vill förändra världen, göra den mer rättvis. Ett inre driv som inte går att stänga av.

Kan du berätta lite om ditt arbete?
Jag är ordförande i två föreningar: nationella Lesbisk Makt och lokala Klubb Fem Queers. LM vill sprida lesbiskhet och gör det genom projektet En lesbisk guide till allt och olika lesbiska event, till exempel frukostar. Jag har startat en lokal frukost-arr grupp i Växjö och kommer detta året även utveckla LM nationellt. Klubb Fem Queers har mest handlat om klubbevent i Växjö, med mål att skapa queera rum i stan.

Vad tror du krävs för ett hållbart engagemang – att en ska orka fortsätta kämpa?
Jag har tänkt på det en del, för det finns en risk att en brinner ut. Det jag anser är viktigt är att hitta personer att samarbeta med, att vi hjälps åt, byter av varann. Träffas irl och utbyta tankar och känslor är viktigt. För det är lätt att känna sig ensam när en sysslar med minoritetsfrågor.

Vilket initiativ i Växjö med omnejd borde alla känna till?
Lesbisk Frukost! För det är en väldigt inkluderande queer mötesplats, utan alkohol. Och så vill jag pusha för Nätverket, ett musikernätverk för kvinnor/transpersoner.

Nu lyfter vi engagemanget i Växjö för att peppa inför årets första nätverksträff med Maktsalongen Växjö den 20 april. Målgruppen för nätverket är unga kvinnor som är lokalt engagerade i Kronoberg. Anmäl er innan den 15 april här!