Legot, ugglan, lejonet och St Bernardshunden

 

 lego2

 

I helgen träffades Maktsalongens adepter på fantastiska Tollare Folkhögskola (kolla denna drömmiga miljö!) för att djupdyka ner i personligt ledarskap. Syftet med helgen var att alla skulle få möjligheter att bättre förstå hur de själva fungerar för att kunna bli bättre ledare. Något som vi har funderat mycket på inom ramen för Maktsalongen och som vi pratat mycket med adepterna om är att en inte behöver vara bra på allt eller hela tiden öva på det en är dålig på för att bli bättre på det, utan att det istället kan handla om att inse ens styrkor och fokusera på dem för att bli så bra som möjligt. Det var en av utgångspunkterna för denna helg. Under lördagen var Moa Wallgård, som tidigare vart mentor i Maktsalongen och är utbildad Kaospilot, med oss och processledde. Alla adepter hade innan helgen fått en övning att förbereda sig med. Övningen var följande:

  • Vilka är dina styrkor och utvecklingsområden som ledare? Skriv ner tre styrkor och tre utvecklingsområden.
  • Fråga medarbetare och eventuell chef vilka främsta styrkor de ser att du har som ledare samt vad du främst behöver utveckla.
  • Fundera kring vart du vill med ditt personliga ledarskap. Vad vill du utveckla, träna mer på, sträva mot?

För att förstå hur vi fungerar i grupper och vad som är viktigt för oss fick adepterna dela in sig i team och fick en uppgift med Lego. Uppgiften var lite förenklat att bygga ett så högt torn som möjligt på så kort tid som möjligt och använda så många bitar som möjligt.

Skärmdump 2014-10-13 14.33.50

 

Efter legobygget jobbade vi med en övning som bygger på Relation awareness theory. I övningen fick vi alla definiera oss som djur. Det gick att vara lejon, uggla eller St Bernardshund. Tillsammans pratade vi om vilka olika egenskaper de olika djuren hade. Vi pratade även om hur vi blir när vi hamnar i konflikter, då vi ofta byter djur. Syftet med denna övning är att förstå hur en fungerar för att bättre kunna kommunicera med andra.

Under söndagen kom Ulrika Sedell och pratade om en spännande bok som hon skrivit tillsammans med Lena Gustafsson som handlar om kvinnor och ledarskap. Det blev en väldigt intressant föreläsning med många lärdomar och vi längtar supermycket tills att deras bok kommer i vår! Helgen avslutades sedan med att alla fick göra en egen målbild och plan av vad de vill arbeta med framöver baserat på de insikter och lärdomar de gjort under helgen. Allra sist tog vi en gruppbild i regnet i väntan på bussen och kände att trots att det var lite tråkigt att vi glömde ta gruppbild i solen i den fantastiska herrgårdsmiljö vi hade hängt i hela helgen hade vi ändå haft det fint. gruppen

Stort tack till Tollare Folkhögskola och framförallt till IOGT-NTO som gjorde denna fantastiska helg möjlig!