Låt inte jämställdheten bli sista frågan på agendan

Om jag hade fått 5 kronor varje gång någon sagt att de tycker att jämställdhet är superviktigt, men sen inte lyft ett finger för att skapa jämställdhet så skulle jag vara rik för längesen. För så är det att jobba med jämställdhetsfrågor – alltid omges av människor som säger att jämställdhet är viktigt, men som sen gör väldigt lite. Till och med de som vi tycker kanske borde vara bäst, så som ungas organisationer och rörelser, som jobbar så mycket för ungas inflytande, demokrati och mänskliga rättigheter, är ofta ganska dåliga på att faktiskt göra när det kommer till jämställdhet.

För många år sen satt jag i en styrelse där jag tyckte att vi hade stora problem med jämställdheten. Trots att vi var ungefär lika många tjejer som killar i styrelsen var det framförallt killarna som kom till tals, mycket av det som tjejerna sa ifrågasattes och när killarna pratade så lyssnade alla uppmärksamt, men när tjejerna pratade gled folks blickar lätt ner i telefonen eller stirrade frånvarande ut genom fönstret. Det tog mig så lång tid att fatta vad det var som hände i det där styrelserummet. Flera år faktiskt. Och jag vet att ingen av de som satt i det rummet medvetet betedde sig på det sättet (eller jag hoppas i alla fall det), men det blev ändå så.

Tillslut påtalade jag detta till ledningen för organisationen och önskade att vi skulle prata om detta i styrelsen, något som de såklart tyckte att vi absolut behövde göra eftersom jämställdhet är jätteviktigt. Men vi skulle inte hinna göra det på nästa möte, för då hade vi redan så mycket på agendan. Sen visade det sig att mötet efter också skulle bli rätt tight. Och mötet efter. Jag minns inte riktigt hur lång tid det tog innan vi fick till den 1,5 timme långa diskussionen (som såklart avslutades med att detta var jätteviktigt och något vi verkligen borde prata mer om) innan vi gick vidare och aldrig pratade om det igen. Inte skedde heller några stora förändringar.

När jag och Sofia startade Maktsalongen för lite mer är sju år sen var det några som undrade varför vi behövdes. Vi som var så unga, (o)jämställdhet borde inte vara ett problem för oss. Det skulle vara ett problem för de som fått barn, satt i bolagsstyrelser eller inte blev statsministrar – inte unga tjejer som suttit i styrelser för ungdomsorganisationer. Många blev förvånade över att vi upplevde att ett forum som Maktsalongen behövdes. Ofta sägs det att när barnen kliver in i en relation så kliver jämställdheten ut. Vår upplevelse var densamma i våra organisationer: när makten kliver in kliver jämställdheten ut. Jämställdhet är jätteviktigt tills det kommer något annat som är jätteviktigt. Som är lite viktigare. Som står liiiiite högre på agendan hos den som bestämmer.

Idag är det 8 mars, internationella kvinnodagen. För Maktsalongen är detta den åttonde kvinnodagen sen vi bildades 2011. Jag önskar att jag kunde säga att vi behövs mindre idag än vad vi gjorde för åtta år sen, att saker har blivit så pass mycket bättre, att allt fler inte bara pratar jämställdhet utan faktiskt också gör. Kanske gör de det, men det är långt kvar till mål. Så låt kampen fortsätta och låt aldrig jämställdheten kliva ut för att något annat kliver in.

Ps. Internationella kvinnodagen är en dag för att uppmärksamma den ojämställdhet som drabbar kvinnor runt om i världen. Det är inte som mors- eller farsdag, en dag att uppskatta kvinnor runt omkring dig. Så säg inte grattis på kvinnodagen till kvinnor i din närhet. Lär dig istället mer om jämställdhet, bli medlem/stödmedlem i Maktsalongen och fundera över hur ditt beteende bidrar till att upprätthålla ojämställdheten i vårt samhälle.