Jämställdhetsskolan del 3: planera arbetet

Äntligen är det dags för del 3 i Maktsalongens jämställdhetsskola! Hittills har vi gått igenom hur en kan få med sin organisation på jämställdhetståget och hur en egentligen gör för att fatta vilka jämställdhetsutmaningar som finns i ens organisation.  I kommande delar kommer vi prata om hur en sätter igång, hur en gör om en möter motstånd och hur en fortsätter med jämställdhetsarbetet när en kommit en bit på vägen. Alla de tips som vi kommer dela med oss av här är som en liten sneak peak in i våra kurser Jobba jämställt och Akademien så om ni vill få gå in på dessa ämnen ännu djupare är vårt tips att kolla in dessa kurser lite närmare.

Idag är det dags att gå igenom hur en kan planera sitt jämställdhetsarbete. Planering är såklart A och O för att göra ett lyckat förändringsarbete. Och i just ordet förändringsarbete ligger en av nycklarna till att lyckas med ett jämställdhetsarbete i sin organisation. Många tänker att jämställdhet är en helt annan grej från annan förändring och att det därför är något som måste göras på ett helt annat sätt. Men, spoiler alert, det är inte en helt annan grej! Samma regler och logiker som finns i annat förändringsarbete gäller också för att arbeta med att förändra jämställdheten. Så, vilka grejer är det som gäller då?

 • I all förändring kommer det alltid finnas tre grupper: de som är superpeppade och pushar för förändringen, de som är tveksamma först men som efter ett tag är med på tåget och de som är väldigt emot. För att få med de som först är tveksamma handlar det om att ge dem lite tid, berätta varför förändringen är viktig och låta dem vara med och skapa förändringen (för tips, se Jämställdhetsskolan del 1). Se som är väldigt emot, de kommer vara det under lång tid. De kanske aldrig kommer bli för förändringen. Då handlar det om att acceptera det och inse att alla kanske inte kan vara med. De får helt enkelt anpassa sig ändå.
 • Sätt mål! Om ni ska göra något, vad som helst, är det alltid bra att sätta mål. De är viktiga för att veta vad ni ska göra, vad ni strävar efter och när ni är klara med en viss del av arbetet och kan fira det. Att sätta mål är också väldigt viktigt för att ni ska få en gemensam bild av åt vilket håll ni ska. Sätt både övergripande mål och delmål.
 • Bryt ner målen och gör en plan. Här är lite tips på frågor som ni borde svara på i planen:
  • Vad ska göras?
  • När ska det göras?
  • Hur ska det göras?
  • Vem är ansvarig för att det görs?
  • Hur ska det följas upp?
 • En bra plan är en plan som används! Många av oss har en bild i huvudet av hur en ”riktig” plan ska se ut: det ska vara ett worddokument som ligger i nån mapp dit typ ingen hittar. Men en bra plan är en plan som ni använder, oavsett hur den ser ut. Om det är ett dokument, superbra! Om det är ett gäng post-its på väggen, toppen! Om ni gör en mindmap med en bild på en gullig kattunge i mitten för att fler ska vilja titta på den, perfekt! Gör något som funkar för er!

När ni gjort en plan är det dags att sätta igång! Hur en gör det, ja det kommer vi prata om i Jämställdhetsskolan del 4! Och ps: glöm inte att spana in våra utbildningar!