Jämställdhet i barnrättsrörelsen

Maktsalongen har ett utbildningsprogram som heter Akademien som består av 4 utbildningar på olika teman för att hjälpa organisationer att komma igång och komma vidare med sitt jämställdhetsarbete. Förra året gick Rädda Barnens Ungdomsförbund Akademien och en av de som deltog var Amena Younes. Vi tog ett snack med henne för att få veta vad hon tyckte om Akademien!

bild

Hej Amena! Vem är du?

Hej! Jag är medlem i RBUF och är före detta ordförande till Piteå-gruppen.

Varför ville din organisation vara med i Akademien?

Vi tyckte att det var jätteviktigt med en gnutta jämställdhet och att det ska vara en av våra många normrelaterade frågor. Vår organisation var dock inte så problematisk från just jämställdhetsperspektivet, men vi hade då definitivt mer tjejer än killar, mindre rasifierade och inte så många unga, och ville ändra på det.

Hur tyckte du det var att gå Akademien?

Jag tyckte det var jättekul och intressant! Man fick lära sig hur mycket som helst och träffa nya jättehärliga människor.

Hur har det påverkat er organisation att vara med i Akademien?

Jag vet är att våra medlemmar nu vet om att organisationen jobbar med jämställdhet och att det finns en grupp för det som vem som helst skulle kunna söka för att styra och delta i.

Vad tycker du var det bästa som hände under året?

Alla dessa roliga möten vi hade! Det var sjukt kul att arbeta med något man själv brinner för, och för ett förbund som verkligen bryr sig om allas trivsel och trygghet osv.

Tack Amena!

Första träffen med Akademien är den 9 april. In och läs mer och anmäl er här!