I nätverket stöttar vi varandra / Angela Larsson

Att vara kvinna i en maktposition är ibland väldigt ensamt.
Där, jag sa det.

Lyxproblem kanske många tänker. Absolut är det ett sådant. Men med ensamhet medföljer osäkerhet. Tar jag rätt beslut? Har jag förtjänat min plats här? Ska jag verkligen ha den här maktpositionen? Jag är den enda unga kvinnan i min organisation med detta mandat – är jag värdig?

I detta ligger någonstans kärnan av problemet. Det nätverk av makt som män haft i åratal, där de stöttat varandra och lyft varandra till maktpositioner, har kvinnor inte haft tillgång till. Tvärtom har många kvinnor lärt sig att de få maktpositionerna som en kvinna kan besitta är ytterst begränsade – vilket innebär att en annan kvinnas framgång är deras förlust. Dessa begränsningar leder till att kvinnor inte lyfter varandra, utan hellre allierar sig bortom varandra.

Men inte i Maktsalongens korridorer. Under förra helgen öppnades dörrarna för Maktsalongens åttonde mentorsskapsprogram. Idén är simpel. Det samlas ett gäng mentorer med långa och gedigna erfarenheter av ledarskap som vill ge vidare och stötta adepterna – som är unga kvinnor med stora ambitioner på väg mot höga befattningar. Under ett år tilldelas adepterna varsin mentor som stöttar dem i sin utveckling. Men det är inte allt som erbjuds. Samlingen av kvinnor bildar också ett nätverk som särskilt jag saknat så in i märgen. För i nätverket stöttar vi varandra. Istället för att se varandra som konkurrenter – trots att vissa av oss arbetar för konkurrerande organisationer, är vi systrar. Del av något större, mäktigare.

Det som händer under programmet är utövning av systerskap i praktiken, feminism, en enorm vässning av ledarskapstalanger. Men kanske mest av allt tar vi stora steg mot att förändra synen av en ledare. Det är inte längre bilden du får när du googlar ”chef” (en vit medelålders abled man) – det är något helt annat.

Vi är kvinnor, vi är unga, vi är i vissa fall ensamma på väldigt höga maktpositioner
– och vi är så jävla värdiga.

ANGELA LARSSON
Adept i mentorskapsprogrammet 2019
Generalsekreterare för Södertörns högskolas studentkår