Hur mentorskapet styr om livet / Elisabeth Lindberg

Att söka till Maktsalongens mentorskapsprogram är i backspegeln en av de absoluta bästa saker jag har gjort. Utan tvekan. Det var 2015 och jag jobbade som politisk sekreterare för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Jag hade jobbat drygt ett år och det hade varit ganska tufft. Efter både ett riksdagsval och en del problem på arbetsplatsen som jag varit med och rett ut kände jag stort behov av att få göra något som skulle stärka mig både som person och som kollega och samtidigt vara roligt. Var hittar man en sådan superutbildning någonstans? Jo, hos Maktsalongen.

Att träffa andra som också jobbar eller är ideellt engagerade i civilsamhället och att få en mentor som bara är din är guld värt. Helt plötsligt inser man dels att man oftast inte är ensam om att ha upplevt saker i sin organisation som inte är så roliga, men att man också delar många bra upplevelser. Strukturer blir synliga när man pratar om dem och problem blir betydligt mindre när man kan dela dem med andra. Dessutom har man roligt under tiden!

Att ha en mentor är nog bland det mest utvecklande jag kan tänka mig. Jag var ganska vilsen i vad jag egentligen ville syssla med i livet när jag träffade min mentor. Det första hon sa till mig när vi sågs var ”du borde verkligen göra färdigt din universitetsutbildning”. Sagt och gjort. Efter att ha skrivit min kandidatuppsats i Uppsala insåg jag precis vad jag ville göra och nu står jag inför att söka in till forskarutbildningen vid samma universitet.

Utbildningen och vad jag ville i livet var bara en liten del av allt vi pratade om, men den kanske mest avgörande för var jag är idag. Ett konkret exempel på vilken positiv påverkan ett mentorskap kan ha i ens liv. 

Jag funderar också själv på att söka in till att bli mentor. Precis som min mentor hjälpte mig att se något som jag djupt innerst inne nog hade velat hela tiden och som tog mina funderingar på stort allvar skulle jag vilja ge något liknande tillbaka. Kan också tänka mig att det är otroligt roligt att få utbyta tankar erfarenheter med någon som vill utveckla sig själv och sin roll i sitt sammanhang. Dessutom kan man använda sina egna erfarenheter – både bra och mindre bra – till något gott och förhoppningsvis få andra att växa med hjälp av dem.

Kort sagt, sök till Maktsalongens mentorskapsprogram! Det kommer nästan säkert vara bland det bästa du har gjort.

ELISABETH LINDBERG
Adept i mentorskapsprogrammet 2015

Läs mer och sök här!