Här får vi öva, träna och odla systerskap / Linnéa Jahn

Jag har sedan jag var tonåring stört mig på hur tjejer uppfostras till att alltid konkurrera med varandra. Alltifrån att ”tjejer kan inte leka tre”, hur det alltid ska tävlas om den enda killen i böcker, filmer och tv-serier, hur tjejer elakt ska kommentera varandra i böcker, filmer och tv-serier, hur tjejer på olika sätt ska behaga killar för att bli populära. Det finns massvis med exempel. Men också exempel på motsatsen. Maktsalongen är ett strålande sådant.

Jag har under det senaste året haft ynnesten att vara adept i Maktsalongens mentorskapsprogram. Det innebär dels att jag har fått en mentor, dels att jag har fått vara del av en grupp andra kvinnor i ett rum fri från ovan nämnda konkurrens. Vi kommer alla från olika organisationer med olika erfarenheter, åsikter och perspektiv som både breddar och fördjupar. Det är och har varit en källa till kraft och till styrka.

Mentorskapsprogrammet handlar om ledarskap. Hur unga personer som identifierar sig som kvinnor inom civilsamhället ska kunna utvecklas i sina ledaruppdrag. En klassisk devis inom ledarskap är att det är något en förtjänar medan chef är något en blir. Alla kan bli chef men alla kan inte bli en bra ledare. Men ett förtroende är inte något en bara får, det är något som kräver övning. För mig har Maktsalongen varit en plats där jag och andra har fått chansen att öva. Vi har pratat, reflekterat och diskuterat. Vi har pratat om framgångar såväl som om misslyckanden. Om oss själva och om andra, om organisationerna som vi arbetar inom och om förebilder. Det har varit en plats där vi har odlat och tränat på systerskap.

Det finns en idé om det manliga geniet, men vi kvinnor har inga sådana förebilder. Man kallar helt enkelt inte kvinnor för genier.

Orden är konstnären Marianne Lindberg de Geers från en intervju inför hennes senaste utställning på Färgfabriken i Stockholm. Visserligen syftar hon på kulturvärlden men idén om det manliga geniet finns överallt och det är verkligen dags att kasta honom över bord och bereda plats för andra. För att utvecklas och för att våga krävs förebilder. Representation är viktigt och en ska inte underskatta känslan av ”kan hen så kan jag”. Alla tjänar på ett jämställt samhälle och att ge unga kvinnor nycklar till ledarskap är en tydlig väg dit.

I framtiden kommer mäktiga kvinnor att prata om hur de träffades inom nätverk som Maktsalongen och det kommer finnas en hel drös med kvinnor som kallas genier att se upp till.

LINNÉA JAHN
Adept i mentorskapsprogrammet
Ledamot, Saco Studentråds styrelse och projektledare på Konstfrämjandet Skåne

Vill du söka in som adept eller mentor till programmet 2018? Sök HÄR till och med nu på söndag den 3/12!