En bra och en dålig nyhet

Ett steg fram och sen två steg tillbaka. Så kan det kännas ibland att jobba med jämställdhet. Senaste dagarna har det kommit två nyheter som vi tycker är särskilt intressanta, en bra och en dålig. För att avsluta med pepp så börjar vi med den tråkiga.

I en rapport från Ledarna framkommer att endast var tionde VD i Sverige är kvinna och att de dessutom tjänar en bra bit mindre än deras kollegor som är män. Löneskillnaden mellan män och kvinnor som är chefer är ca 3 300 kr varje månad. Omräknat i tid innebär det att dessa kvinnor jobbar 33 minuter gratis varje dag. Tittar vi på alla kvinnor så jobbar de 63 minuter gratis varje dag. AllBright har också tidigare visat på den ojämställdhet som finns inom börsnoterade bolag, där endast 20% av alla som finns med i ledningsgrupper är kvinnor och av Sveriges 275 börsnoterade bolag så har bara 16 stycken en kvinna som VD. Japp, så ser det tydligen ut i det ”jämställda” Sverige. Slutsats: rätt lång bit kvar att gå.

Men, över till den peppiga nyheten. Oscars-vinnaren Alicia Vikander är trött på mansdominansen i filmbranschen och startar därför ett eget produktionsbolag: Vikarious Productions! Inspelningen av den första filmen börjar redan i höst. Så himla peppande när coola personer ser ojämställdhet och väljer att göra något åt det!