Duktiga flickors revansch

I början av februari kom Maktsalongens hedersmedlem Birgitta Ohlsson med sin debutbok ”Duktiga flickors revansch. Boken handlar om hur vi egentligen ser på den duktiga flickor. Birgitta visar på hur etiketten ”duktig flicka” har gått från att vara något positivt och eftersträvansvärt till att ses som att duktiga flickor är prestationsprinsessor som jobbar ihjäl sig och som därför alltid behöver hållas tillbaka. Birgitta berättar om hur hon själv växte upp som en klassisk duktig flicka och vilka konsekvenser det fick under hennes uppväxt, exempelvis att hon alltid sattes mellan stökiga killar för att hålla dem lugna på lektionen, som en liten hjälpfröken. Här nedan ser du Birgitta själv berätta om sin bok:

I Maktsalongens nätverk finns många duktiga flickor. Smarta, kompetenta och erfarna kvinnor som kämpat för att komma dit där de är idag. Men de är också tjejer som har fått höra att de ska lugna ner sig. Att de inte ska göra för mycket och att de inte får ta i så att de spricker. Istället för att uppmuntras så har de hållits tillbaka av sin omgivning. I ett patriarkalt samhälle där jantelagen är stark kan det ibland vara svårt att vara duktig flicka.

Jag tror inte jag är ensam om att ha en minst sagt komplicerad relation till begreppet duktig flicka, en etikett som jag själv fått klistrad på mig under hela min uppväxt. Delar av Birgittas beskrivning om hennes uppväxt och liv passar så bra in på mig att det känns som att jag hade kunnat skriva boken själv och jag tror inte att jag är ensam om den känslan. Jag har blivit inkallad till lärarrummet och fått veta att det är jobbigt för mina klasskamrater att jag får höga betyg. Jag har fått höra att andra inte vågar säga vad de tycker på styrelsemötet eftersom jag redan har en välformulerad åsikt. Samtidigt var det hela tiden så viktigt att vara duktig på allt, så även om det var viktigt att inte vara för duktig så var det viktigt att hålla en jämn nivå. Om det fanns något som en inte var duktig på, då var det viktigt att lägga allt fokus på det. Istället för att fokusera på att utveckla ens goda sidor och kvalitéer.

Att vara ambitiös ska inte vara ett skällsord. Att försöka och jobba hårt ska aldrig vara något dåligt. ”Det är inte fult att vara duktig, det viktiga är att vara duktig för sin egen skull”, säger Birgitta. Så var duktig! Var duktig om du vill. Sluta vara duktig på det som du inte bryr dig om. Och kom ihåg att du kan göra skillnad. Precis som Hillary Clinton sa i sitt sluttal efter valet i USA i höstas:

Skärmklipp 2017-02-20 15.10.04