Diskussionen vi aldrig blir klara med

Makt mindre

Vad är egentligen makt? Hur ser makt ut idag? Det ville vi ta reda på lite mer och därför bestämde vi att under december fråga 31 stycken supercoola kvinnor om deras syn på makt. Under månaden har alla möjliga aspekter av makt diskuterats: hur makt hänger ihop med lycka, mode, kroppar, kunskap, media, respekt, när en känner sig mäktig, vilka maktstrukturer som behöver utmanas, hur en får mer makt, vilka som borde ha mindre makt, när makt är bra och när det är dåligt. Under den här månaden har vi lärt oss massa saker om makt. Så vad är det egentligen som vi har lärt oss?

Kvinnor behöver kliva fram, män behöver kliva tillbaka

Detta är ingen raketforskning eller speciellt nytt. Det finns en skev fördelning av makt i samhället och för att kvinnor och andra underrepresenterade grupper ska kunna få mer makt måste de som har makt ta ett steg tillbaka och lämna ifrån sig makt. Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, säger ”att förändra makten kan vara svårt och kännas skrämmande, framförallt eftersom att det innebär att den som sitter på makt behöver dela med sig. Men det är det enda sättet.” För att kunna göra det handlar det ibland om att våga. Forskaren och författaren Nina Åkestam menar att det som måste få mindre makt över människor (framförallt kvinnor) är de tankar som gör att vi inte vågar testa för att vi är rädda att göra fel eller misslyckas. ”Du kanske skriver en bok som ingen vill läsa, startar ett företag som konkar eller kräks på scen under ett föredrag. So what? De flesta kommer inte ens veta att det har hänt.” Att våga göra fel för att kunna skapa förändring kan ibland kännas läskigt och obekvämt. Men som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke formulerade det så klokt och modigt: ”I’m not here to please.” Så hur gör vi? hur vågar vi? Dramatikern, regissören och författaren Suzanne Osten säger:” Lär dig säga ja jag har makt. Öva dig höra din röst. Tala.”

Systerskapet is the way to go

Okej, så kvinnor kanske måste våga kliva fram, i samma utsträckning som män måste kliva tillbaka. Men var kan en egentligen hitta det där modet? Jo, som flera av de smarta kvinnorna i #Maktkalendern återkommer till: vi hittar modet i varandra. Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) tycker att systerskapet handlar om att bli backad. Att veta att det finns andra där som håller om en och stöttar när det blåser. För bristen på systerskap har en tydlig baksida, något som socialförsäkrningsminister Annika Strandhäll lyfte. På frågan ”vad krävs för att fler kvinnor ska se sig själva som mäktiga?” svarade hon ”till att börja med så måste vi sluta hata de kvinnor som gör det.” Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och Maktsalongens hedersmedlem beskriver tycker att unga kvinnor ska få mer makt genom att: ”Ni ska nätverka! Ni ska stötta varandra! Ni skall tipsa om varandra! Ni skall tala väl om varandra! Över partigränser och maktsfärer! Ni skall tänka – En kvinnas framgång är alla kvinnors framgång!”

Bilden av makt kan ändras och gör det hela tiden

En av de coolaste sakerna med #Maktkalendern tycker vi har varit det enorma ansvar som kvinnorna som har varit med har visat för att förändra bilden av makt, hur de förhåller sig kritiska till sin egen maktposition och sina egna privilegier, hur de vill ge fler makt och hur de vill förändra samhället. De ser sina maktpositioner som en förutsättning att göra världen bättre och makt är inte ett farligt ord för dem. Skådespelerskan Saga Becker vill använda sin ”kunskap och mina perspektiv för att utbilda, påverka och förändra.” Programledaren och musikerna Julia Frej menar att hon hela tiden måste tänka på den makt hon får utifrån sin ålder eftersom hon arbetar mycket med barn. Stiftelsen AllBrights VD Amanda Lundeteg använder sin makt för att granska andra som har makt. UNF:s vice ordförande och adept i Maktsalongen Isabelle Benfalk hoppas att om 5 år så går makten till dem som har förtjänat den, alltså inte att det bestäms av kön eller någon annan irrelevant faktor. Istället måste vi gå på kunskap, erfarenhet eller egenskaper som gör en person värd att ha makt. Nina Elmi, som är aktiv i Grön Ungdom och adept i Maktsalongen, tycker också att det är viktigt att vi håller rätt fokus när vi pratar om makt. ”Jag tror är viktigt är att man någonstans inte förlorar sig i ett akademiskt babbel om ”rätt” begrepp eller att man minsann glömt en maktordning här eller där: det tar fokus från det väsentliga. I min mening är det könsmaktsordningens kollaps, den maktordning jag ser genomsyrar hela vårt samhälle och som i århundrade efter århundrade styrt hur vi organiserar våra samhällen.”

Vi kommer aldrig bli färdiga med diskussionen om makt. Det kommer aldrig finnas en färdig bild av vad makt är, vad den kan användas till eller vem som har den. Och för oss som vill förändra fördelningen av makt är ju detta den bästa nyheten ever: det kommer att förändras. Så, to be continued!

Ps. För dig som är nyfiken på att spana in hela #Maktkalendern finnas alla inlägg på vår Facebook-sida och Instagram!