Detta borde Ekot säga om Anna Kinberg Batras klänning

I fredags satte jag på Ekot för att lyssna på presskonferensen som Anna Kinberg Batra skulle hålla, den som många antog skulle handla om att hon kommer avgå som partiledare för Moderaterna. Den politiska reportern pratade lite om hur de senaste dagarna hade sett ut för Kinberg Batra i väntan på att hon skulle komma in i riksdagens pressrum. När han sedan ser att hon kommer in säger han en sista sak innan han tystnar för att vi ska få lyssna till presskonferensen: ”Och här kommer Anna Kinberg Batra in i en grå klänning.”

En så liten, enkel och till synes obetydlig kommentar om hennes klänning. I radio dessutom, där lyssnarna inte själva kan se hur Kinberg Batra ser ut när hon kommer in. Spelar en sån liten kommentar verkligen någon roll?

Ja, det spelar roll.

Det här är nämligen inte den första och antagligen inte den sista gången som kvinnors utseende kommenteras helt i onödan. Oavsett om det gäller politiker, kungligheter eller företagsledare så bedöms kvinnors kläder, smink, hår, röstläge och kroppsspråk. Angela Merkels dekolletage, Hillary Clintons frisyr, Mona Sahlins vita kläder, Isabella Lövins vikt, ja, de är bara ett fåtal exempel på hur kvinnor bedöms efter sitt utseende.

Samtidigt pratar ingen om Jan Björklunds kostym. Jag har aldrig hört en kommentar om Stefan Löfvens slipsar. Ingen tidning klär upp politiker som är män i frack och kallar dem politikens prinsar. För det spelar ingen roll vad de har på sig, det är inte vad media vill fokusera på eftersom deras utseende, förstås, är helt ovidkommande. Det är vad de gör som spelar roll, inte hur de ser ut. Varför gäller inte den logiken kvinnor? När media kommenterar en kvinnas utseende hamnar fokus på personen, inte rollen, inte ämbetet, inte arbetet. Bevakningen av kvinnor i mäktiga positioner är mycket mer fokuserad på deras personer än vad bevakningen av män är.

Därför spelar det roll att Ekot nämner färgen på Kinberg Batras klänning när hon kommer in för att avgå. Att kommentaren sägs av en politisk reporter i ett av Sveriges mest respektabla medier visar hur långt vi har kvar tills att män och kvinnor behandlas lika. Det är en påminnelse om att ens förutsättningar för att vara ledare beror på vilket kön en har.

På Maktsalongen tror vi på systerskap. För oss handlar det inte om att alla kvinnor ska hålla med alla andra kvinnor, utan om att stå upp för alla kvinnors rätt att behandlas på ett likvärdigt sätt som män. Om de är politiker ska diskussionen fokusera på deras politik, inte deras utseende. Kvinnor med makt ska behandlas med samma respekt som män med makt, och att kommentera någons klänning är inte respektfullt. Ekot borde inte ha något att säga om Anna Kinberg Batras klänning. Att kommentera den är bara ytterligare ett av alla subtila sätt att påpeka att Anna Kinberg Batra i första hand inte är partiledare för Moderaterna, utan i första hand är kvinna.

Och just det: klänningen var dessutom blå. Men det spelar ju ingen roll.