Det ovillkorliga stödet som ett systerskap förmedlar / Mariam Ismail Daoud

Sitter här på morgonkvisten och känner  värmen, magin, glädjen och styrkan från gårdagens systerskapsmöte, mötet som bestod av ett gäng härliga och inspirerande kvinnor med olika bakgrund och erfarenheter som lyfte och peppande varandra i allt från vad som kan tyckas vara små bagateller till tydligt ledarskap som kvinna. De olika bemötandet och krav på prestationer som skiljer mellan kvinna och man i det patriarkala samhället.

Det har fått mig att tänka på hur jag nästan dagligen från barnsben till tonåring och sedan vuxen kvinna hela tiden blivit påmind om skillnaderna och kraven på kvinnor och män när det kommer till ledarskap och vilket signalvärde det har att vara en kvinna i ledande position, såväl ung eller vuxen kvinna.

Själv har jag haft glädjen av att möta just starka och inspirerande kvinnliga ledare, såväl i föreningslivet som i den offentliga, privata sektorn. Detta har gjort att jag tidigt vågade gå min egen väg där jag fann modet att ta plats och stå upp för mina egna åsikter. Våga vara obekväm och utmana invanda normer.

Denna resa har fått mig inse vikten av trygghet en det ovillkorliga stödet som ett systerskap förmedlar. Jag har alltid omringats av personer som inspirerat och låtit sig inspireras i sitt ledarskap samtidigt som de uppmuntrat unga, vuxna kvinnor att våga ta plats och se sig själva som kompetenta och unika individer och därigenom ta ett ledarskap.

Dessa möten har rustat mig eller om man så vill gett mig alla de tänkbara verktyg som behövs för att hantera de där ”duktiga flickan”-kraven med allt från den dagliga pressen och stressen som vi kvinnor och flickor dagligen utsätts för.

Vad det exakt inneburit för mig är i ord svårt att beskriva, samtidigt inser jag hur viktigt det är med mentorer och förebilder, inte minst i de kvinnliga nätverken och tjejgrupperna. Den röda tråden eller a och o är just kvinnliga nätverk där man kan inspireras, motiveras och stärkas, peppas till att få modet och tryggheten att välja vägen mot ett ungt/kvinnligt ledarskap. Där man vågar ta för sig  som kvinna, och tala om sig själv som kompetent.

Det är med stor glädje och stolthet som jag i egenskap av region Syds nätverksutvecklare är med och arrangerar höstens fetaste konferens i Skåne, konferensen sker inte var som helst utan på paradisön Ven. Det vara en helg med massa samtal och aktiviteter kring ämnen som feminism, intersektionalitet, retorik, #metoo, härskartekniker, praktiskt systerskap och jämställt ledarskap.

Ser framemot att möta er alla där vi inspirerar och inspireras av varandra!

MARIAM ISMAIL DAOUD
Nätverksutvecklare för Maktmötet, region Syd

Bild: Julia Lindemalm