Det magiska mentorskapet

Jag har berättat denna historia flera gånger för de som varit med i mentorskapsprogrammet, men nu tänkte jag berätta den för er. En berättelse om ett möte med min dåvarande mentor som betytt så mycket för mig.

Det var 2010. Jag har vice ordförande för en stor organisation. Jag upplevde hur jag och flera andra tjejer i styrelsen gång på gång blev utsatta för härskartekniker. Det jag framförallt upplevde var en ständig dubbelbestraffning – det spelade ingen roll vad jag gjorde eller vad jag sa, allt var bara fel. Jag hade just gjort slut (läs: blivit dumpad) av min dåvarande partner som jag just då var övertygad om var mitt livs stora kärlek och kände mig därför extra svag.

Jag kommer inte alls ihåg vad det var för grej jag skulle prata om på styrelsemötet. Jag minns bara att jag skulle föredra något på styrelsemötet och att det var en fråga som var viktig för mig. Och jag var nervös. Jag var rädd för att igen bli nedskjuten. Jag var rädd för att igen känna mig lika liten som teskedsgumman. Jag var rädd för att någon av männen igen skulle ställa sig upp, gå fram och rita något på tavlan som på något magiskt sätt, som jag aldrig lyckades förstå varför, gav dem momentum i frågan istället för mig. Jag var helt enkelt himla nervös.

Så inför mötet träffade jag min dåvarande mentor Ulrika. Vi träffades på hennes kontor på Kungsholmen i Stockholm och efter att ha pratat lite om hur ledsen jag var efter mitt break up (för ja, vi är hela människor och ibland måste en faktiskt få prata med sin mentor om break ups, för det påverkar också en ledaruppdrag när en känner sig helt förkrossad) så började vi prata om styrelsemötet. Hon visste sedan tidigare diskussioner hur jag upplevde styrelsemötena och hon visste vad jag var rädd för. Då fick hon en idé om att ta det hela från en abstrakt diskussion till mer konkret action. Så vi lämnade fåtöljerna inne på hennes arbetsrum och gick in till konferensrummet. Hon satte sig på en stol runt konferensbordet och jag fick ställa mig framme vid tavlan. Gång på gång övade vi på hur jag skulle hålla min presentation. Vad jag skulle säga. Vilken ordning jag skulle säga saker i. Ulrika upptäckte att jag stod och hängde på min ena höft och hur det gjorde min instabil där jag stod, som att någon skulle kunna få mig att trilla bara den puttade lite på mig. Så vi övade på att stå. Vi övade på hur jag skulle stå för att känna mig trygg, som att det var jag som ägde rummet.

Jag kommer inte ihåg hur diskussionen gick i styrelsen sen. Jag minns inte hur jag kände då eller efteråt, jag minns inte om mitt förslag gick igenom eller inte. Men jag minns vad jag lärde mig av Ulrika. Knepen kring hur jag skulle stå använder jag mig fortfarande av idag. Det går fortfarande att se när jag föreläser: ofta tar jag nämligen av mig skorna för att känna att jag är i kontakt med marken. Det gör att jag känner mig mer stabil och grundad.

Mentorskap kan vara så himla mycket. Utöver Ulrika har jag haft fyra andra formella mentorer och åtminstone tre informella. Alla har lärt mig olika saker. Alla har bidragit till min utveckling utifrån vart jag var just när hon var min mentor. Jag har lärt mig hålla utvecklingssamtal, hantera konflikter, hjälp med presentationer när jag kandiderat till nya uppdrag och fått ta del av ett så mycket större nätverk, eftersom de alla har varit generösa med sina egna nätverk. Men framförallt har de peppat mig. De har alltid varit på min sida. Och även om det gått över 10 år sedan jag hade min första mentor är jag helt övertygad om att jag skulle kunna ringa henne idag och be henne om råd. För hon är fortfarande på min sida.

Att träffa en ny mentor är nervöst och lite läskigt. Att vara så ärlig mot någon en inte känner, att direkt gå in i det som kan vara ens svåraste utmaningar med en främling kräver mod. Men en får alltid tusen gånger av allt det en ger tillbaka. Det gäller inte bara för den som får en mentor; detsamma gäller för alla som vill bli adepter.

Så jag hoppas att du söker till vårt mentorskapsprogram. Idag är sista ansökningsdagen och genom att söka ger du dig själv, som adepten Marcia uttryckte det så fint, en fantastisk present inför 2019. Så sök! Här söker du som adept och här söker du som mentor. Där finns också all info du kan tänkas behöva. Sök och gör dig redo för ett magiskt år!