Den viktigaste kvinnofrågan idag – enligt 8 unga ledare

8 mars. Internationella kvinnodagen. Fler dagar borde vara som denna. För idag är det den där dagen som är som alla andra dagar borde vara som. Idag fylls äntligen nyhetssidorna, tv-sofforna, facebookflödet och lunchrummen av diskussioner om kvinnors rättigheter, jämställdhet och feminism. Vi har frågat kvinnorna i vårt mentorskapsprogram vilken fråga de hoppas att vi pratar om idag. Här är deras viktigaste frågor på åttonde mars. 

Josephine Kollén
Volontärsamordnare på Tjejjouren Väst

Jag tycker att den viktigaste frågan inför 8 Mars är unga tjejers psykiska hälsa. Enligt socialstyrelsen har den psykiska ohälsan bland unga tjejer ökat med 100% på 10 år. Vi får nästan 2000 samtal från unga tjejer i vår chatt. Och många av de handlar om just psykisk ohälsa, ibland är det så illa att de överväger död genom suicid. Vi ser inte att denna trend skulle vända inom en snar framtid och därför måste samhället börja satsa på den ideella sektorn och verksamheter som våra. Vi är många gånger livsviktiga. Unga förtjänar ett värdigt liv där de mår bra! Vi kan skrika om jämställda löner tills vi blir blå i ansiktet men faktum är att många unga tjejer blir utbrända redan under gymnasietiden och då spelar lika lön ingen roll. Dom kommer inte vara arbetsföra när det är dags att gå ut i arbetslivet. 8 Mars är inget att fira, det är en tid för stat och myndigheter att tänka efter riktigt noga, vad värderar vi egentligen?

Ida Arnstedt
Vice ordförande för Liberala Studenter

Den jämställdhetsfråga jag tycker är extra viktig är kampen mot hedersförtryck. Ingen flicka ska behöva växa upp och riskera hot eller våld för att den vill välja kärlek, karriär eller kläder själv.  

Felicia Malmqvist
Studentombudsman på Akademikerförbundet SSR

I skuggan av ett 2017 präglat av tät rapportering om mord, övergrepp och överfall på kvinnor (tänker framförallt på gruppvåldtäkterna i Malmö och Fittja, mordet i Hudiksvall och på Kim Wall m.m.) så ser jag att arbetet mot mäns våld mot kvinnor är extra viktig just i år.

Åsa Ström
Ledamot i SACO studentråd 2018 och på Akademikerförbundet SSR Studentråd och Förbundsstyrelse.

Hjärtefråga: jämställda löner.

Mikaela Sundin
Rådgivare och verksamhetsutvecklare inom kultur

Det är 2018. Ändå utsätts tjejer och hbtq-personer inom allt från spelkultur och graffiti till scenkonst, musik och journalistik fortfarande för misogyna aggressioner. Maktobalans, skev resursfördelning, osynliggöranden, ifrågasättanden, trakasserier och ibland rena hot. Problemet kommer ur ett större sammanhang, men även kulturområdet kan göra sitt för att demokratisera. Alla ska våga uttrycka sig, annars är Sverige inte en demokrati värd namnet.

Sigrid Bernulf
Valberedningens ordförande på Sveriges Elevråd

Ensam är aldrig starkast. Tillsammans är vi starkare. Detta måste vi tjejer och kvinnor generellt bli bättre på att inse. Känn inte avund, känn beundran. För att enas behöver vi lyfta varandra och inte se andra kvinnor som hot. Genom att trycka ner varandra, tar vi två steg tillbaka och hämmar utvecklingen vi ju vill se.

HeForShe-initiativet inom UN Women säger: ”People everywhere understand and support the idea of gender equality. They know it’s not just a women’s issue, it’s a human rights issue.”. När jag förra året mötte Elizabeth Nyamayaro, som driver HeForShe, diskuterade vi hur det likväl skulle behövas ett SheForShe-initiativ. Vi kan se till att det inte behöver gå så långt, genom att tillsammans enas och istället ta två steg framåt.

Ensam är aldrig starkast. Tillsammans är vi starkare.

Linnéa Lundmark
Network Coordinator på Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Youth in Northern Europe

Jag tycker att det är sjukt viktigt att belysa och hitta lösningar på de problem som rör psykisk ohälsa som är starkt kopplat och orsakat av patriarkala strukturer. Både när det kommer till självmordsstatistisken hos män men också stressrelaterade sjukskrivningar där kvinnor är den dominerande gruppen. Det underminerar ett välmående och hälsosamt samhälle och visar tydligt på att jämlika förutsättningar och en jämställd kultur skulle ha positiva effekter på alla! Det är alltså inte ”bara en kvinnofråga”.

Fredrica Werner
Projektledare på Grön Ungdoms Riksorganisation

8 mars är en dag för så mycket. En dag för att stötta och lyfta varandra, ta plats, skrika för patriarkatets orättvisor stora som små och för att ge en röst till de som inte har. Är svårt att välja en fråga som är viktigast, men landar i mäns våld mot kvinnor. En bred och stor fråga som innehåller flera olika delar och inkluderar hela världen. Men likväl en fråga och ett problem som vi aldrig får glömma att lyfta.