De första feministiska minnena

I helgen var det dags för den tredje träffen i Maktsalongens mentorskapsprogram! Ledarna för mentorskapsprogrammet, Yasmin och Helena, berättar här om vad som hände under helgen. Så för alla er som är nyfikna, varsågoda!

Helgen började med att berätta om och tipsa varandra om feministiska händelser, succéer och berättelser som alla varit med om under sommaren. Därefter gästade supercoola Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, nätverket. Hon pratade bland annat om att vara förlåtande mot sig själv, att våga tacka ja till saker och uppdrag och att det är klart att det går att förändra (vissa saker tar bara lite längre tid). Det gick heller inte att låta bli att ta en klassisk selfie med henne.

14100241_945784545529899_7999400709032787895_n

Gänget jobbade sedan med några individuella övningar. Tex Diamanten där syftet är att kartlägga vad en ska ägna sig åt i sitt engagemang. Det är också en övning som går att läsa mer om i boken Stress och motståndskraft. Alla fick göra listor på vilka en skulle vilja träffa i sitt engagemang, kontaktade några av dessa och gav feedback åt varandra. Kvällen avslutades med en härlig middag tillsammans.

 Under hela söndagen jobbades det med olika retorikövningar. Adepterna hade sedan innan förberett tal på temat ”Mitt första feministiska minne” och fick chansen att både framför talen och jobba med innehållet ett flertal gånger under dagen. Vi avslutade med att alla, en och en, fick gå upp till Beyoncé-applåder (att resten av gänget applåderar åt en som att en vore Beyoncé) och framföra sitt tal. Otroligt starka, fina och personliga berättelser. Det blev en väldigt känslosam eftermiddag och en av adepterna skrev ett inlägg på sin Facebook-sida efteråt:

 ”Haft äran att tillbringa hela helgen med dessa fantastiska stjärnor. Fokus har varit retorik och vi har delat med oss av våra första feministiska minnen. Våra första sår från samhället. Från frånvarande pappor. Från destruktiva och förtryckande system. Jag har blivit påmind att det finns en gemensam nämnare till vårt engagemang och arbete, trots att många förutsättningar skiljer oss åt som individer. Jag är så lyckligt lottad att ha så många starka kvinnor i mitt liv och att få ingå i ett globalt systerskap som är 24/7. Där vi lyssnar, peppar och backar varandra. Där vi med en tydlig vision jobbar för en bättre värld. Jag skulle inte byta ut det för något i hela världen <3 tack Maktsalongen!”

14117827_947838198657867_440842321970176942_n