Idag fyller Maktsalongen 10 år!

I 10 år har Maktsalongen jobbat för att fler unga kvinnor* ska se sig själva som ledare och utmana normer som sätter snäva ramar för hur makt ser ut och vad en ledare kan vara. Idag firar vi 10 år av systerskap, feminism och unga kvinnors ledarskap. 

Den 5 november 2011 hade Sara Haraldsson och Sofia Brändström fått nog av ojämställdheten som fanns inom civilsamhället. De bestämde sig då för att starta ett nätverk för unga kvinnor i ledarpositioner. Det nätverket växte snabbt och blev en organisation. Idag, 10 år senare, har flera hundratals kvinnor tagit del av Maktsalongens verksamhet och funnit styrka hos varandra.

– Maktsalongen har de senaste tio åren kommit att spela stor roll för många kvinnor runt om i Sverige, främst genom vårt mentorskapsprogram. Vi har byggt ett systerskap över partigränser, regiongränser och mellan ledare i olika delar av samhället, säger Louise Grabo, ordförande på Maktsalongen.

I år har Maktsalongen lanserat nya projekt som tar organisationens jämställdhetsarbete till nästa nivå.

– Vi har inlett det tionde året med lanseringarna av vår digitala plattform ALLT ÄR DITT, spetsutbildningen Makten är vår och metodmaterialet Brytpunkten. Maktsalongen fortsätter att blicka framåt och ser fram emot minst tio år till av banbrytande arbete för att skapa en mer jämställd värld i vilken makt alltid fördelas rättvist, säger Maktsalongens generalsekreterare Angela Refuerzo Larsson.

Förutom att stärka unga kvinnors ledarskap så verkar Maktsalongen också på en organisatorisk och strukturell nivå för att bidra till en jämställd maktfördelning i samhället i stort. Louise Grabo avslutar:

– Vi har hjälpt organisationer och företag att arbeta mer jämställt genom våra föreläsningar och de metodmaterial vi har tagit fram. Vi har dessutom varit en outtröttlig röst i den jämställdhetspolitiska debatten och lyft de kvinnor som har gått före. Vi har bara börjat – och nu fortsätter arbetet för att riva de murar som finns för att unga kvinnor ska ha samma möjlighet att ta och behålla maktpositioner.

*med kvinnor menar vi personer som själva identifierar sig som kvinnor.

Statsministerns kön spelar roll

I söndags, den 22 augusti 2021, meddelade statsminister Stefan Löfven sin avgång som partiordförande för Socialdemokraterna och därmed också som ledare för Sveriges regering. Tio år som partiledare och sju år som statsminister blev det. Spekulationerna började genast om vem som ska ta över stafettpinnen. Krav på att det ska vara en kvinna har hörts […]

Framtidens ledare är dagens unga kvinnor

Idag är majoriteten av partiledare i Sveriges riksdag kvinnor, men fortfarande har ingen kvinna tagit den högsta posten – statsminister. Mona Sahlin, Maktsalongens hedersmedlem, är fortfarande den enda kvinna som har haft möjligheten att gå till val som statsministerkandidat. Även om Sverige anses vara det bästa landet i världen för arbetande kvinnor, i topp med […]

Säg hej till Emelie – vårt nya stjärnskott!

Innan Maktsalongen går på semester är det dags att välkomna en ny medarbetare till kansliet: Emelie Karinsdotter! Hon har precis tagit över rollen som nätverks- och utbildningsansvarig och vi är så taggade på att ha med henne i organisationen. Vi startade vår första dag tillsammans genom att ställa lite frågor till Emelie så att vi […]

Syns i chatten! — om 10 år av mentorskapet

I år firar Maktsalongens mentorskapsprogram 10 år! Både Maktsalongens generalsekreterare Angela Refuerzo Larsson och projektledare och kommunikationsansvarig Juliet Atto har varit adepter i mentorskapsprogrammet. Läs om deras erfarenheter med programmet och vad det har betytt för dem i deras fortsatta ledarskap och engagemang – och sök till programmets tionde omgång här! Sök till mentorskapsprogrammets tionde […]

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 58