FailKonf 2022

Det har nu gått några veckor sedan vi anordnade FailKonf 2022 på måndagen under Almedalsveckan i Visby. Därför tycker vi att det är på sin plats att vi sammanfattar den där soliga eftermiddagen tidigare i juli då ett gäng grymma kvinnor samlades för att dela med sig av sina misslyckanden. Tillsammans med deltagare och åhörare lyckades vi skapa två magiska timmar fyllda av skratt och igenkänning. 

FailKonf 2022 inleddes av vår alldeles egen ordförande – Louise Grabo. Hon hälsade alla välkomna och berättade lite om bakgrunden till FailKonf och varför vi på Maktsalongen valt att arrangera konceptet – för att bredda bilden av framgång och inspirera unga kvinnor till att inte vara rädda för att misslyckas. Faktum är att Maktsalongen var den aktör som tog konceptet till Almedalen första gången 2015 och efter två år av uppehåll var vi glada att äntligen få köra Failkonf igen.

Därefter presenterade hon kvällens första talare som var Veronica Magnusson.

Veronica Magnusson, förbundsordförande för fackföreningen Vision. Veronica utsågs 2016 av TCO till en av framtidens 99 mäktigaste personer och 2017 utsågs hon av Ledarna till en av Framtidens kvinnliga ledare 2017. under FailKonf delade hon med sig av sina personliga erfarenheter av att misslyckas.

Därefter blev det dags för kvällens andra talare – Märta Stenevi. Märta Stenevi är språkrör för miljöpartiet men har utöver sitt politiska engagemang även jobbat länge inom näringslivet. Märta berättade för åhörarna om hur hon misslyckats under sin karriär och hur hon lyckats hitta perspektiv för att inte känna sig besegrad av misslyckanden.

Efter Märta var det dags för Sofie och Ida från Ångestpodden att inta scenen! Sofie och Ida berättade med stor humor om när de skulle lansera en ny podcast. Inför lanseringen hade de båda stora förväntningar och föreställde sig hur den nya podcasten skulle förändra deras karriärer för alltid. Men på lanseringsdagen blev de inte riktigt som de tänkt och lyssningsstatistiken för podcasten blev mycket lägre än vad de hoppats på. Sofie och Ida berättade inspirerande om när saker och ting inte blir som tänkt och att det inte får hindra en från att testa nya saker.

Därefter var det dags för kvällens fjärde talare – Farida Al-Abani. Farida är generalsekreterare för Svenska Sällskapet för Nykterhet och folkbildning och före detta  partiledare för Feministiskt Initiativ. Farida berättade öppenhjärtigt om sina akademiska misslyckanden och hur en ofärdig C-Uppsats gör sig påmind då och då.

Sist men inte minst var det dags för Tove Dahlgren, Vice VD för stiftelsen Allbright, att inta scenen. Tove berättade om hur hon upplevt sig ha misslyckats som feminist och hur hon lärt sig vikten av ett intersektionellt perspektiv i den feministiska kampen – ett tal som gav oss många gåshud!

Efter Toves tal var det dags för lite filmvisning, vi skulle nämligen visa vår sprillans nya film om vår spetsutbildning Makten Är Vår. Filmen är gjord av Fanny Jansson och Malin Lövkvist studerar på Nordens Fotoskola. Filmen kommer snart dyka upp på vår Instagram, så håll utkik för att inte missa!

Till sist bjöd vi upp alla talare för ett panelsamtal om just misslyckanden.

Tack alla deltagare som delade med sig av sin relation till misslyckanden och tack alla som gästade oss och lyssnade, skrattade och ställde viktiga frågor, utan er vore Maktsalongen ingenting!

Vi vill även rikta ett stort tack till TCO och alla duktiga medarbetare som hjälpte oss att anordna FailKonf. Hoppas vi ses nästa år igen!

Vinnaren av Maktsalongens uppsatsstipendium 2022

Tidigare i år instiftade vi på Maktsalongen vårt nya stipendium för att belysa unga kvinnors arbete inom akademin – en värld som trots att den på många områden domineras av kvinnor fortfarande premierar män på toppositioner (exempelvis är endast var fjärde professor vid universitetsnivå en kvinna). Några kanske minns när vi presenterade vinnaren, Gabriella Toftered, på internationella […]

Kvinnliga politiker krossar glastak, men står på glasklippor – en text av Gabriella Toftered

Kvinnliga politiker krossar glastak, men står på glasklippor Bry dig om kommunpolitiken i världens mest jämställda land Det är lätt att tro att Sverige, ett av världens mest jämställda länder inte har några  jämställdhetsproblem kopplad till politisk representation. Kvinnorepresentationen i riksdagen har länge varit hög (sedan 1994 har Sveriges haft minst 40% kvinnor i  riksdagen), […]

Vi söker kommunikatör!

TJÄNSTEN ÄR TILLSATT OCH ANSÖKAN STÄNGD.   Vår kommunikatör Hanna Böhm går på tjänstledigt i sex månader i februari för att göra fantastiska saker! Därför vill vi på Maktsalongen vill rekrytera en ny stjärna till vårt team! Nu söker vi efter en vikarierande kommunikatör på 50% mellan februari-augusti 2022! Om oss Maktsalongens mål är ett […]

Maktsalongens årskrönika 2021

Det har varit ett stort år för Maktsalongen! Vi inledde 2021 med att välkomna en helt ny ledning: ordförande Louise Grabo och generalsekreterare Angela Refuerzo Larsson! Maktsalongens kansli blev fulländat med nya stjärnskottet tillika nätverks- och utbildningsansvariga Emelie Karinsdotter. Tillsammans med projektledare och kommunikationsansvariga Juliet Atto och kommunikatören Hanna Böhm har Maktsalongens nya team påbörjat […]

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 59