Birgitta Ohlsson

07-11-2018

Nu är det äntligen dags för premiär av Maktsalongens intervjupodcast Kom, förändrade, gick. I den här poddserien kommer vi träffa fyra politiker som har mycket gemensamt: de har alla ett långt politiskt engagemang bakom sig, de kom alla in i riksdagen 2002 (något vi upptäckte först efter att vi spelat in alla poddar, så det var en spännande slump) och de antingen har eller är på väg att lämna politiken bakom sig, i alla fall för denna gång. Sammanlagt har de suttit 57 år i riksdagen och vi ville få veta mer om deras resa, ledarskap, värderingar, tankar om systerskap och mycket mer. De politiker som ni kommer kunna få höra kommande veckor är Veronica Palm (S), Catharina Elmsäter-Svärd (M) och Rossana Dinamarca (V).

Men först ut är Birgitta Ohlsson från Liberalerna. Birgitta har varit ordförande för Liberala ungdomsförbundet, varit EU-minister och en av de mest värderingsstyrda politiker vi sett på länge. Det känns extra kul att få inleda denna podserie med just Birgitta eftersom Maktsalongen utsåg Birgitta till hedersmedlem 2016. Våren 2016 debuterade hon som författare med boken Duktiga flickors revansch. Hösten 2017 meddelade hon att hon inte skulle kandidera till riksdagen igen efter att inte ha lyckats få tillräckligt mycket stöd för att kunna utmana Jan Björklund som partiledare.

 

Samtalet med Birgitta handlar om att kliva ut ur blyghetsgarderoben och våga ta plats. Vi pratar om hur en gör för att leda i enlighet med ens värderingar i ett politiskt landskap som ibland påminner om Paradise hotel. Birgitta berättar också varför hon tror att Sverige hittills inte haft en kvinna som statsminister.