Backamanifestet: 5 sätt att dela med sig av sin makt

 

Utbrändhet. #Metoo. Alt right. Twittrande världsledare med kärnvapenkoder. Näthat. Det är oroligt nu, och mycket händer.

Det känns extra viktigt att ta hand om varandra. Extra viktigt att se till att alla röster hörs oavsett hudfärg, kön, sexualitet, religion, könsuttryck, klass. Extra viktigt att backa dem som hotas, hatas och diskrimineras. Extra viktigt att dela med sig av sin makt. Men hur?

Just precis det diskuterade kvinnorna i Maktsalongens lokala nätverk när de tog fram Backamanifestet som vi idag presenterar för världen. Här berättar Zippora som driver nätverken hur manifestet kom till.

Hej, Zippora! Vad är Backamanifestet?
– När genierna i Maktsalongens lokala nätverk träffades under våren 2017 pratade vi om vikten av att backa varandra. Det visade sig att alla hade någon erfarenhet av att antingen backa eller att bli backad i en svår situation. Några hade blivit utsatta för härskartekniker och berättade om hur skönt det var när någon annan steppade in och försvarade en. Vissa hade erfarenhet av att ha känt sig motarbetade i sitt engagemang baserat på att vara kvinna, att rasifieras eller utsättas för exempelvis funkofobi. Vi började prata om hur en själv kan backa nån som är i en sån situation och hur vill själva skulle vilja bli uppbackade. Sedan skrev vi ner slutsatser i ett manifest – Backamanifestet! Det blev fem punkter om hur en kan dela med sig av sin makt.

Kan du berätta lite mer om de här lokala nätverken och kvinnorna bakom manifestet?
– Nätverken finns i Umeå, Göteborg, Malmö, Lund, Växjö och Stockholm och består av unga kvinnor i ideella organisationer och rörelser. Deltagarna kommer från alla möjliga olika typer av engagemang. Någon är ledare i en Roller Derby-föreningar, någon annan styr demostationer medan andra bossar i en kår eller politisk ungdomsorganisation. Vi är olika men det alla har gemensamt är det starka engagemanget och att vi backar varandra.

Hur engagerar en sig i ett lokalt nätverk?
– Kolla i kalendern om nåt händer där du bor! Alla tjejer med engagemang är välkomna på träffarna och vi har flera grymma träffar inplanerade under hösten, till exempel en AW i Göteborg redan imorgon och bruncher i Växjö och Stockholm!

5 sätt att börja backa!

1. Printa Backamanifestet och sätt upp det där det borde sitta

2. Sprid manifestet genom att bära tygpåsen

3. Följ #Backabreven. Backabreven är en bloggserie som kommer diskutera motaktioner mot hot, hat och diskriminering under hösten. Första brevet kommer upp imorgon.

4. Var med och skriv #Backabreven – posta din egen text om backande, hat, hot och diskriminering under #Backabreven!

5. Backa andra backare! Credda, följ och hjälp dem som jobbar mot hot, hat och diskriminering. Några tips att kolla upp är Backasysterskapet, #Jagärhär och Skärpning.