Back to basics / Bodil Sidén

Världen går bakåt, hur går vi framåt? Det är temat under Maktsalongens kvinnodagsvecka. Hur ska vi förhålla oss till växande sexism, normaliserad rasism, alternativa fakta, hot mot grundläggande kvinnliga rättigheter och hat mot ledande kvinnor? Under veckan skriver ett gäng briljanta gästbloggare om temat, vi delar med oss av vårt perspektiv på vår Instagram och Facebook OCH vi bjuder in till feministiskt mingel på onsdag med Åsa Regnér och Amanda Lundeteg som talare.

Först ut av gästbloggarna är vår styrelseledamot Bodil Sidén!

Bodil

Citat_bodilJag såg ett klipp från Europaparlamentet förra veckan. En polsk europaparlamentariker stod i Europaparlamentets kammare och sa: ”Självklart ska kvinnor tjäna mindre än män, eftersom att de är svagare, mindre och inte lika intelligenta som män. Därför måste de tjäna mindre, så är det”. Det fick mig att tappa hakan. Söderut, i Frankrike nalkas det val med Marine Le Pens Front National på stark frammarsch. Kvinna förvisso, men med en främlingsfientlig, nationalistisk agenda. Och hotas en rättighet, faller andra – så fungerar det. I USA har de amerikanska väljarna valt en president vars grab them by the pussy-citat spridit sig världen över som det senaste i vågen av sexistiska citat. Tur att USA har Beyonce. I Sverige har jämställdhetsfrågorna gått från att ha varit en av de viktigaste frågorna för svenska väljare våren 2014 till att helt försvunnit från tio i topp-listan idag. I år har de största jämställdhetsdebatterna rört badhustider, slöjor och svenska värderingar. Ofta av nationalistiska krafter, förklädda i en feministisk agenda. Samma krafter som ställer sig kritiska till abort, familjeåterförening, förskola och drivkrafter till arbete.

I en värld där nationalismen får fäste krävs det att vi går back to basics även för feminismen. 2017:s feministiska frågor kan inte bli dem vi hade möjligheten att diskutera för några år sedan, för viktigare saker står hotade:

  • Rätten till liv, när människor flyr undan sina hem undan bomber och förtryck
  • Rätten till sin egen kropp, där rätten till abort blivit ”intressant att diskutera”
  • Lika lön för lika arbete, när vårt fria parlament får besök från 1800-talet.

Vi får börja så.

Bodil Sidén

Gästbloggare och styrelseledamot i Maktsalongen