Att vara mentor är som att resa i tiden / Mia Modig

Hur hanterar jag personer som inte respekterar mig och min position? Vad gör jag för att gruppdynamiken ska bli bättre? Hur undviker jag konflikter inom organisationen? Redan på första mötet med min adept kände jag igen hennes tankar och frågor. De tog mig tillbaka till min egen 15 år långa resa som aktiv och ledare i det unga civilsamhället. Härskarteknikerna som jag mött, förminskanden som legat som en tung våt trasa över hela mig efter ett möte som egentligen skulle vara stärkande. Och alla tankarna om orken. Hur mycket orkar en egentligen? 

Min adept och jag har brottats – och brottas än – med precis likadana tankar. Min sätt att hantera det under åren har varit att prata med vänner som också är aktiva och hämta kraft och styrka från systerskapet i min omgivning. Det var därför jag ville bli mentor, för att nu få ge tillbaka och stärka andra kvinnor.

På senare år har jag förstått att systerskapet är en feministisk överlevnadsstrategi. Vi kvinnor måste stötta varandra. Att synliggöra andra kvinnors arbete och kraft, peppa andra kvinnor som en ser har det tufft och att nätverka är helt nödvändigt i ett patriarkalt samhälle.

Jag och min adept pratade om killar vars gissningar tog över hela möten. Vi pratade om välförberedda tjejer som aldrig fick credden. Vi pratade om hur det är att vara tjej och ledare. Tjej, ledare och alltid välförberedd. Tjej, ledare, alltid välförberedd och med pondus. Tjej, ledare, alltid välförberedd, med pondus och alla svaren. Vi pratade om hur det är att vara tjej och ledare och om hur uttröttande det kan vara. Vi pratade om hur en hittar strategier och allierade i sina organisationer för att orka.

Att vara mentor är lite som att resa i tiden. Lösningarna på hennes problem fanns i mitt förflutna. Jag kunde se vart det barkade och stötta och ge råd. Mentorskap gör att vi inte behöver trampa upp samma trötta stig om och om igen bara för att vi är så ensamma i våra ledarpositioner. Vi har varandra.

Jag ser tillbaka på min tid som mentor i Maktsalongen som en givande tid. Att ge min tid för samtal och delge mina erfarenheter gav mig så mycket tillbaka, att få prata med en medsyster, lyssna på hennes reflektioner och spegla mig själv i hennes erfarenheter. Det var värt vartenda minut.

MIA MODIG
Mentor i mentorskapsprogrammet
Vice ordförande för F! Stockholm och tidigare förbundsordförande för Sveriges Dövas Ungdomsförbund

Ps. Du har väl inte missat att den fram till den 3 december går att söka till Maktsalongens mentorskapsprogram 2018? Sök in som adept eller mentor och läs mer här!

 

Bildcredd till Hannah Murray