Almedalen och glad sommar!

Vecka 27 är det traditionsenligt varje år dags för Almedalsveckan och självklart var Maktsalongens på plats för femte året i rad (alltså lika länge som vi har funnits). För vår del tog Almedalsveckan slut igår och vi tänkte här berätta lite om vad vi har gjort under veckan.

I måndags kväll var det dags för Maktsalongens årliga Almedalsmingel. För andra året i rad var temat FailKonf. Under detta Failkonf så pratade vi om misslyckanden. Idag är vi omgiven av lyckosagor och framgångsberättelser. Vi är omgivna av självhjälpsböcker som berättar hur vi ska lyckas och ibland kan det kännas som att alla är chefer, miljonärer och lyckligt gifta innan de är 30. Men vi vet att det inte är sant, att det bara är ena sidan av framgången. Att alla går på nitar, går fel, börjar om eller misslyckas tio gånger innan de hittar rätt. Det finns också ett tydligt feministiskt perspektiv när det kommer till hur vi ser på misslyckanden eftersom krav är högre på kvinnor. Kvinnor måste ha ett fläckfritt förflutet. Kvinnor som är ministrar får avgå medan män som gjort samma misstag får sitta kvar. Vi ville prata om misslyckanden för att visa på en annan bild och bidra till en sundare syn på framgång.

IMG_6561

Så vi bjöd in Gudrun Schyman från F!, Markus Gustafsson från Omni och Seher Yilmaz från Rättviseförmedlingen för att berätta om sina misslyckanden. Deras tal kan ni se här.

IMG_6670

Onsdag morgon inledde vi med att tillsammans med fackförbundet Vision arrangera en frukost om stress.

IMG_6834

Vi hade bjudit in ett gäng personer som vi tyckte var särskilt spännande att diskutera stress med. Istället för att ha en panel som berättar sånt som alla redan vet hade vi ett samtal där personer från olika branscher och organisationer delade med sig av sina bästa lösningar på hur vi kan jobba för att minska stressen på våra arbetsplatser och organisationer.

IMG_6859

Vision är ett fackförbund som jobbar mycket med frågan och som samlar personer som ofta brinner väldigt mycket för det som de jobbar med, precis som vi gör. Att ha ett frukostsamtal tillsammans var därför en riktigt hit!

IMG_6972

Torsdag morgon började tidigt med att vi träffade ett riktigt peppat gäng som under en timme var med och skapade civilsamhällets längsta guide för hur en kan hantera motstånd mot jämställdhet i en organisation. ”Hur låter ett nej?” var temat för morgonen och alla deltagare fick vara med och tillsammans hitta lösningar på hur en kan bemöta olika ursäkter som finns för att inte jobba med jämställdhet.

IMG_6991

 

Tillsammans skrev de närmare 500 lösningar som tillsammans bildade en nästan 70 meter lång vimpel full med lösningar! Allt detta kommer användas i en ny stor grej som Maktsalongen har på gång som vi kommer berätta mer om i slutet av augusti, så stay tuned!

IMG_7040

Utöver att arrangera dessa tre saker har vi gått på några spännande seminarium, gått på mingel och träffat intressanta personer och haft givande möten, bland annat med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll då vi planerade gemensamma framtida stordåd. På onsdagen träffades också ett gäng av årets adepter som var på plats i Almedalen för att debriefa tillsammans över en glass.

IMG_6950

Efter denna vecka är det dags för oss på Maktsalongen att ta lite välförtjänt semester. Vi vill tacka alla er som följer oss och som är en del av vår verksamhet för en fantastisk vår! Vi är tillbaka i mitten av augusti och är då redo för en spännande och späckad höst. Tills dess önskar vi er alla en superhärlig sommar!